9 Φεβρουαρίου 2015

«Κανείς δεν υποχρέωσε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα βοήθειας»

Σόιμπλε: «Κανείς δεν υποχρέωσε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα βοήθειας»
«Κανείς δεν υποχρέωσε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα βοήθειας» δήλωσε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη Σύνοδο G20 στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας μάλιστα πως δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει πώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να διαχειριστεί τα προβλήματά της.
Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την ανησυχία του για την αντίδραση των αγορών στην προοπτική να μείνει η Ελλάδα δίχως πρόγραμμα, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Αλ. Τσίπρα για κατάργηση του
μνημονίου.
«Δεν ξέρω πως θα το χειριστούν οι χρηματαγορές, ίσως εκείνος (ο Αλ. Τσίπρας) ξέρει καλύτερα» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε στους δημοσιογράφους, από την Κωνσταντινούπολη, όπου συναντούνται οι υπουργοί των χωρών της ομάδας των G20.
«Δεν πιέσαμε κανέναν να μπει σε πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε βοήθεια, αλλά αν η βοήθειά μου δεν είναι επιθυμητή, τότε εντάξει», σημείωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι παρά την συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, την περασμένη εβδομάδα και πάλι δεν έχει κατανοήσει πως σκοπεύει να λύσει τα προβλήματά της η Ελλάδα.
Συμφώνησε μάλισε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει συμφωνία –γέφυρα, τότε χρειάζεται το μνημόνιο.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ξεκαθάρισε πως η θέση της Γερμανίας απέναντι στις απαιτήσεις της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει.

Ερωτηθείσα σχετικά από δημοσιογράφους, έπειτα από τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και δύο μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, η Μαριάνε Κοτέ, είπε πως «η γερμανική θέση για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει», ενώ αναφορικά με τη συμφωνία-γέφυρα που ζητά η ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε το «κατάλληλο μέρος» για να συζητηθεί το θέμα αυτό είναι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η κυρία Κοτέ ανέφερε ακόμη ότι το Βερολίνο περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά της, ενώ επανέλαβε ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να κλείσει.
Πηγή: http://www.imerisia.gr/