2 Φεβρουαρίου 2015

Ομπάμα και Τσίπρας απογείωσαν το Χρηματιστήριο που έκλεισε με κέρδη 4,64%

Σφραγίδα... Ομπάμα είχε η συνεδρίαση της Δευτέρας στο ελληνικό Χρηματιστήριο και η σημαντική άνοδος κατά 4,64%. Οι δηλώσεις στήριξης του Αμερικανού προέδρου συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος για την ελληνική οικονομία, ένα κλίμα που είχε αρχίσει βεβαίως να διαμορφώνεται θετικά μετά το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg που καθησύχασε τις αγορές.
Οι απανωτές δηλώσεις στελεχών της νέας κυβέρνησης, ότι θα σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και ζητούν χρόνο για μια νέα συμφωνία με τους δανειστές,

εξελήφθη από τους επενδυτές ως επιχείρηση ηρεμίας των αγορών, έπειτα από το σοκ που υπέστησαν μετά τη σύγκρουση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ. Στην ηρεμία συνέβαλε βεβαίως και η συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στο Mega ο οποίος μίλησε ανοικτά για μια συμφωνία - γέφυρα μέχρι τα τέλη Μαίου.

Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι επιδίδεται σε έναν διπλωματικό μααθώνιο προκειμένου να πείσει ότι το προηγούμενο πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι απαιτείται ένα αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα. Παρά τη θετική αποδοχή της ελληνικής στροφής για επίτευξη συμφωνίας, το κλίμα δεν είναι απολύτως ήρεμο κάτι που φάνηκε από την άνοδο των αποδόσεων των 3ετών ομολόγων πάνω από το 20%. Οι προειδοποιήσεις του Βερολίνου ότι δεν θα δεχθεί κατάργηση της τρόικας, αποδεικνύουν ότι τις τελευταίες ώρες γίνεται ένα σκληρό διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Μέρκελ και Τσίπρα.
Σε κάθε περίπτωση, έστω και δειλά, η αγορά αποτιμά θετικά τις εξελίξεις, κυρίως σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ανοικτής ρήξης της κυβέρνησης με τους δανειστές. Μένει να φανεί αν και τις επόμενες ημέρες η προσπάθεια «καταλαγής» θα πιάσει τόπο. Αν δηλαδή θα βρεθεί μια διέξοδος για έναν «έντιμο συμβιβασμό» που θα απομακρύνει τον «στραγγαλισμό» της ελληνικής οικονομίας.
Ετσι, με υψηλά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά την μεγάλη υποχώρηση της αγοράς κατά 14,10% την περασμένη εβδομάδα.
Η έντονη ανοδική κίνησης της αγοράς βρήκε στήριγμα στο πιο αισιόδοξο κλίμα που δημιουργείται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και οι επενδυτές προεξοφλούν ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία Ελλάδος- Ε.Ε.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών και κυρίως της Eurobank μετά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τους ιδιώτες μετόχους στις τράπεζες και θα στηριχθεί η μετοχική αξία των τραπεζών.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 755,42 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 4,64%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 765,50 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 6,04%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 116,35εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 4,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 3,38%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+14,55%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+13,71%), της Μυτιληναίος (+9,34%), της Εθνικής (+9,19%), της Ελλάκτωρ (+8,82%), του ΟΛΠ (+7,99%), της Aegean Airlines (+7,58%), της ΔΕΗ (+6,67%), του ΟΠΑΠ (+6,67%), της Jumbo (+6,64%) και της ΕΧΑΕ (+6,32%).
Αντιθέτως πτώση σημείωσαν μόνο οι μετοχές της Grivalia Properties (-2,53%) και της Coca Cola HBC (-1,46%).
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες της Υγείας (+9,10%) ,του Εμπορίου (+9,06%), των Πρώτων Υλών (+9,02%), των Τραπεζών (+6,64%) και των Ταξιδιών (+6,22%).
Αντιθέτως απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τροφίμων (-1,41%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-0,13%).
Ανοδικά κινήθηκαν 92 μετοχές, 34 πτωτικά και 11 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Παϊρης +25,00%, Medicon +19,65%, ΚΡΕΚΑ +19,55%, SATO +19,51% και ΑΕΓΕΚ +19,05%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Pasal -19,35%, Dionic -18,75%, Τηλέτυπος -18,00%,Τζιρακιάν -15,71% και Επίλεκτος -9,89%.
πηγη: http://www.imerisia.gr/