2 Φεβρουαρίου 2015

Γερμανική αδιαλλαξία: Δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί η τρόικα! - Καλοδεχούμενος ο Αλ. Τσίπρας στο Βερολίνο

Δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί ο εποπτικός ρόλος της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα, διαμηνύει η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι της τρόικας έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα στα πλαίσια του μνημονίου και οι συμφωνίες είναι και νόμιμες και δεσμευτικές.
«Δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό τον δοκιμασμένο μηχανισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, αναφερόμενη στην τρόικα,
η δε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ επισήμανε ότι «η συνεργασία μιας χώρας της Ευρωζώνης, η οποία χρειάζεται βοήθεια, με την τρόικα, είναι ρυθμισμένη νομικά και δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς».
Η κ. Βιρτς πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της σκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παρέκκλισης από τον μηχανισμό της τρόικας, η δε κ. Κοτέ δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι, όπως και σε άλλες χώρες του ευρώ, προσανατολισμένο μόνο σε μέτρα λιτότητας, αλλά και στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Σημαντικό συστατικό για αυτό, σύμφωνα με την ίδια, είναι τα βιώσιμα δημοσιονομικά. Οι νομικές συμφωνίες με την Ελλάδα δεν άλλαξαν λόγω των εκλογών, τόνισε.
Αναφερόμενη δε σε ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η κ. Βιρτς δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτος στη Γερμανία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι, σε ό,τι αφορά την ουσία, δεν θα μιλήσουμε και σκληρά, διευκρίνισε.
Η πρώτη συνάντηση της καγκελάριου με τον έλληνα πρωθυπουργό θα γίνει έτσι στις 12 Φεβρουαρίου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Πιο γρήγορος στις προσκλήσεις ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ανταλλάξει ήδη φαξ με τον Γ. Βαρουφάκη με θέμα μια πιθανή συνάντησή τους στο Βερολίνο.
«Αυτό θα μπορούσε να γίνει και εντός της εβδομάδας» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ.
Το πρόβλημα είναι μόνο ότι η ατζέντα του κ. Σόιμπλε είναι τις επόμενες ημέρες πολύ βεβαρημένη.
Η κ. Βιρτς διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο στα μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες η κ. Μέρκελ συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την κατάργηση της τρόικας.
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/