3 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Βαρουφάκης στους F.T.: Θα ανταλλάξουμε το χρέος με δύο ειδών ομόλογα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει διαγραφή του χρέους αλλά «ανταλλαγή» του, όπως υποστήριξε μιλώντας στους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
Η «ανταλλαγή χρέους» θα περιλαμβάνει δύο είδη νέων ομολόγων. Ο πρώτος τύπος, ο οποίος θα είναι άμεσα συνδεδεμένος με το ρυθμό ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, θα δοθεί ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρώπη και ο δεύτερος, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης
χαρακτήρισε ως «αέναα ομόλογα» («perpetual bonds», δηλαδή ομόλογα που ποτέ δεν αποπληρώνεται το κεφάλαιο), θα ανταλλαχθούν με τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ.
Υποστήριξε ακόμη ότι η ανταλλαγή χρέους θα αποτελέσει ένα έξυπνο τρόπο να υπάρξει κινητικότητα για το θέμα του ελληνικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθεί η χρήση του όρου «κούρεμα», ο οποίος είναι μη αποδεκτός στη Γερμανία αλλά και σε άλλες πιστώτριες χώρες, καθώς υπονοεί ότι οι φορολογούμενοί τους θα υποστούν απώλειες.
«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι θα συνδυάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Θα πω: «βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας το δημοσιονομικό χώρο να το πράξουμε, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και να μη μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε»».
Επίσης υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα από 1% έως 1,5% του ΑΕΠ, ενώ προσέθεσε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω προσπάθειες για πάταξη της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα αυτή που προέρχεται από τους πλούσιους Έλληνες. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
 http://www.newmoney.gr/