3 Φεβρουαρίου 2015

Από τον Ζιοβάνι και τον Καρεμπέ στον Μιραλάς και τον Τουρέ

Με αφορμή τη συνέντευξη του Κέβιν Μιραλάς και την επιθυμία του Βέλγου να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τους πρώην που κάνουν σαν… τρελοί για να γυρίσουν.
Η θάλασσα του Πειραιά απ’ όλες είναι η πιο γλυκιά αναφέρει το γνωστό τραγούδι το οποίο δεν εκφράζει μόνο τους κατοίκους του
μεγάλου λιμανιού και τα εκατομμύρια των φίλων του Ολυμπιακού, αλλά και τους παίκτες Έλληνες και ξένους που έχουν αγωνιστεί με την ερυθρόλευκη φανέλα.
Με αφορμή τη συνέντευξη ανοικτής καρδιάς που παραχώρησε στο Contra.gr ο Κέβιν Μιραλάς αξίζει να σταθεί κανείς στο πως έφυγαν πολλοί μεγάλοι άσοι, οι οποίοι όχι απλά δεν έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάνουν σαν… τρελοί για να γυρίσουν.
Ο δαιμόνιος Βέλγος κυνηγός της Έβερτον παραδέχθηκε πως όταν ήρθε η ώρα του αποχωρισμού δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του και παρακαλούσε να χάσει την πτήση για Αγγλία. Παράλληλα, έβαλε το όνομα του στη μακρά λίστα εκείνων που δηλώνουν αποφασισμένοι να επιστρέψουν μια μέρα και να αγωνιστούν ξανά με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος.

Η περίπτωση Ζιοβάνι

Ο ένας και μοναδικός Ζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα, ο μεγαλύτερος για πολλούς ξένος που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα, έκλαιγε με λυγμούς στη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας συνέντευξής του. Από τότε μέχρι τώρα, μάλιστα, πέρα από συνεργασία που έχει συνάψει σε επίπεδο σκάουτινγκ με τους πρωταθλητές, όποτε του δίνεται η ευκαιρία ανεβαίνει στο αεροπλάνο και… πετάγεται μια βόλτα για να αλλάξει τον αέρα του και να συναντήσει ξανά παλιούς αγαπημένους φίλους.

Ο Καρεμπέ

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον πρωταθλητή Ευρώπης και κόσμου Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος όχι απλά τίμησε τη φανέλα του Ολυμπιακού στο διάστημα που τη φόρεσε, αλλά από τότε μέχρι τώρα παραμένει ο καλύτερος πρεσβευτής του συλλόγου σε κάθε άκρο του πλανήτη. Δεν αποτέλεσε είδηση, λοιπόν, το γεγονός ότι αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση της διοίκησης να επιστρέψει και να συνεργαστεί ως στρατηγικός σύμβουλος της ΠΑΕ.

Και οι άλλοι...

Μέχρι και ο Ριβάλντο, με τον Τουρέ και τον τρελό-Ζάχοβιτς που δεν έφυγαν με βελούδινα διαζύγια από τον Πειραιά, δεν πρόλαβαν να… φύγουν και ανακοίνωσαν πως θέλουν να επιστρέψουν. Ο Βραζιλιάνος παρότι αγωνίστηκε κόντρα στον Ολυμπιακό με τη φανέλα της ΑΕΚ, με την πρώτη ευκαιρία επέστρεψε στο «Καραϊσκάκη» για να αποκαταστήσει τις σχέσεις του και να κρατήσει ανοικτή την πόρτα για το μέλλον.
Ο Ιβοριανός σούπερ σταρ της Μάντσεστερ Σίτι παρότι αποχώρησε έχοντας τραβήξει το σκοινί, όχι μόνο αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε πριν τρία χρόνια για να αγωνιστεί στο φιλικό εναντίον της φτώχιας με την ερυθρόλευκη φανέλα, αλλά από τότε δήλωσε πως μια μέρα θα γυρίσει για να κλείσει την καριέρα του στον Πειραιά και το «Καραϊσκάκη»!
Όσο για τον Σλοβένο παικταρά, ο οποίος ήρθε με το ζόρι και δεν μακροημέρευσε στου Ρέντη, κάθε φορά που μιλάει για τον Ολυμπιακό δηλώσει έτοιμος να επιστρέψει αν του ζητηθεί κάτι τέτοιο και να συνεργαστεί εκ νέου με το σύλλογο απ’ όποιο πόστο του προταθεί!

Οι Μοδέστο και Ιμπαγάσα

Για να φτάσουμε και στο σήμερα, δύο εξαιρετικοί άσοι που ήρθαν στη διάρκεια του πρώτου καλοκαιριού της διοίκησης Μαρινάκη, ετοιμάζουν βαλίτσες για να επιστρέψουν το ερχόμενο καλοκαίρι. Πρόκειται για τον Φρανσουά Μοδέστο και τον Αριέλ Ιμπαγάσα! Ο πρώτος έχει συμφωνήσει ήδη και στο τέλος της σεζόν που θα κρεμάσει τα παπούτσια του ως παίκτης της Μπαστιά, θα γυρίσει στην Ελλάδα για να ενταχθεί στη «μηχανή» του Θρύλου.
Το ίδιο ισχύει και για τον στρατηγό Αριέλ, ο οποίος μπορεί φέτος να μαθαίνει μπαλίτσα τους αντιπάλους με τη φανέλα του Πανιωνίου, αλλά από την ερχόμενη σεζόν θα επιστρέψει με φόρμα, προκειμένου να αναλάβει ρόλο στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και να πλάσει τους επόμενους Ιμπαγάσα.
Εκεί θα συναντήσει τον «τρελό καραφλό» Γρηγόρη Γεωργάτο, ο οποίος κάποτε πλήρωσε μια μικρή περιουσία από την τσέπη του για να σπάσει το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ και να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του, την οποία υπηρετεί μέχρι σήμερα, αλλά και τον Αντώνη Νικοπολίδη. Ο πρώην διεθνής γκολκίπερ που μεγάλωσε στην Παιανία και αγωνίστηκε επί σειρά ετών με τη φανέλα του ΠΑΟ, όχι απλά έριξε άγκυρα στον Πειραιά, αλλά έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εδώ βρήκε την Ιθάκη του!
Ατελείωτα τα παραδείγματα. Τόσα πολλά που η δήλωση-υπόσχεση του Μιραλάς δεν αποτελεί είδηση. Ο Ολυμπιακός και ο κόσμος του ξέρουν πώς να τιμούν και πώς να σέβονται εκείνους που προσφέρουν, προκαλώντας τους εξάρτηση! Από αγάπη, τίτλους, διακρίσεις, χρήματα και ατελείωτες συγκινήσεις. Κι όποιος δεν το πιστεύει ας ρωτήσει και τον Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος έκλεισε πριν μερικούς μήνες την πόρτα σε μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης και έστειλε τελεσίγραφο στη Φούλαμ: «Ολυμπιακό ή πουθενά»!

Οι Ολυμπιακάρες Βαλβέρδε και Μίτσελ

Αντί επιλόγου απλά να προσθέσω ότι δύο τεράστιοι προπονητές που εργάστηκαν στον «κόκκινο» πάγκο τα τελευταία χρόνια, ο Βαλβέρδε και ο Μίτσελ αποχώρησαν δακρυσμένοι δηλώνοντας «Ολυμπιακάρες»! Ο πρώτος επέστρεψε και πραγματοποίησε ήδη τη δεύτερη θητεία του στο σύλλογο, ενώ ο δεύτερος δήλωσε δημόσια πως όποτε τον χρειαστεί η ομάδα θα είναι έτοιμος να επιστρέψει, αφού οι στιγμές που έζησε εδώ ήταν μοναδικές!
Είπαμε: «Η θάλασσα του Πειραιά απ’ όλες είναι η πιο γλυκιά». Κι αφού ξεκινήσαμε με τραγούδι ας τελειώνουμε με έναν ακόμη γνωστό στίχο ελαφρώς παραφρασμένο, ο οποίος, όπως ταιριάζει γάντι στο σκηνικό που περιγράψαμε: «Για τις παλιές αγάπες να μιλάς!» Να μιλάς και να φωνάζεις!
Αυτό και μόνο το γεγονός είναι ικανό να περιγράψει το μεγαλείο ενός συλλόγου για όσους μπορούν να δουν πιο μακριά από το δάκτυλό τους…
πηγή: http://www.contra.gr/