1 Φεβρουαρίου 2015

Η επιστροφή των απολυμένων του δημοσίου

Τι θα γίνει, πότε θα γυρίσουμε;
Τα τηλέφωνα των εκπροσώπων των απολυμένων και ημιαπολυμένων (των διαθέσιμων) του δημοσίου έχουν πάρει φωτιά. Ξέρουν ότι θα γυρίσουν στη δουλειά τους. Δεσμεύτηκε γι’ αυτό ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δήλωσε ότι θα επαναπροσληφθούν όλοι, εκτός από όσους απολύθηκαν λόγω πειθαρχικών αδικημάτων. Για περισσότερες λεπτομέρειες όμως, παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις. Το σίγουρο είναι ότι οι προσλήψεις θα γίνουν σε πολλές ταχύτητες, αφού κάθε κατηγορία εργαζομένων έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.
Η Huffpost Greece επιχειρεί να κάνει μια εκτίμηση χρονοδιαγράμματος, καταγράφοντας το τι συνέβη σε κάθε έναν από τους επαγγελματικούς κλάδους που καταργήθηκαν στο όνομα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που ζητούσε επίμονα η τρόικα.
Πρόκειται για 1.138 διοικητικούς υπαλλήλους που παραμένουν εδώ και 17 μήνες σε διαθεσιμότητα. Το υπουργείο Παιδείας που είναι συναρμόδιο, δηλώνει πως θα επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις τους. Αυτό είχε εισηγηθεί προεκλογικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και οι τρεις εκθέσεις αξιολόγησης των πανεπιστημίων που είχαν γίνει, εισηγούνταν αύξηση του διοικητικού προσωπικού.
Εκπαιδευτικοί επαγγελματικών σχολών και λυκείων
Είναι σε διαθεσιμότητα εδώ και 19 μήνες. Από τους 2.000, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα έχουν μετακινηθεί μόνο 174. Οι υπόλοιποι περιμένουν οι προσωρινοί πίνακες με την μετακίνηση τους να γίνουν οριστικοί. Ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, δήλωσε πως οι ειδικότητες που καταργήθηκαν θα επανασυσταθούν τον Σεπτέμβριο, οπότε και οι καθηγητές θα κληθούν ξανά να διδάξουν. Αν και δεν έχουν δοθεί διευκρινήσεις, το λογικό είναι πως μέχρι το καλοκαίρι, οι 1.800 περίπου εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα. Ένα από τα ζητήματα όμως που χρήζουν άμεσης διευθέτησης είναι το τι θα γίνει με τους 75 που σταμάτησαν να πληρώνονται γιατί δεν έκαναν αίτηση για μετακίνηση. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου τους εμφανίζουν ως απολυμένους, αν και δεν έχει υπογραφεί η απόλυση τους.
Καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών
Και ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γιάννης Βαρουφάκης έχουν δηλώσει πως θα επαναπροσληφθούν άμεσα. Αρχικά ήταν 595 αλλά κάποιες έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους σε σύνταξη. Αυτή τη στιγμή, την καθαριότητα των κτιρίων του Υπουργείου Οικονομικών και των εφοριών έχουν αναλάβει εργολαβικές εταιρίες.
Σχολικοί Φύλακες
Είναι περίπου 1.800, η διαθεσιμότητα τους έχει λήξει, αλλά οι περισσότεροι, σύμφωνα με τον σχολικό φύλακα Νίκο Σχοινά, έχουν επιστρέψει στα καθήκοντα τους με προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων. 526 έχουν μετακινηθεί ως υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Υπουργείο Υγείας. Αν και ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι όλοι θα επαναπροσληφθούν, παραμένει ως ερώτημα το αν θα συσταθεί εκ νέου ο κλάδος τους ή αν θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες όπου υπάρχουν κενά.
Δημοτικοί Αστυνομικοί
Η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει απορροφηθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Στον αέρα παραμένουν περίπου 300 άτομα. Όσοι βρέθηκαν με πλαστά πτυχία δεν θα επαναπροσληφθούν.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η ΕΡΤ θα ανοίξει ξανά, αφού προηγηθεί από δημόσια διαβούλευση για το πως θα εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της. Πριν την 13 Ιουνίου του 2013, απασχολούσε 2.650 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και περίπου 600 συμβασιούχους. Έκτοτε ένας μεγάλος αριθμός των απολυμένων έχει συνταξιοδοτηθεί, ενώ περίπου 1000 δουλεύουν στη Νεριτ. Σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Παρασκευής ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο ertopen, ξεκαθάρισε ότι η ΕΡΤ θα ξανανοίξει και το brand name της θα αποκατασταθεί.
Γιατροί ΕΣΥ
Ειδική κατηγορία είναι οι 2.449 γιατροί που έφυγαν από το ΕΣΥ όταν έγινε η ενοποίηση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, επειδή προτίμησαν να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Γι’ αυτούς δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής απόφαση από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι ίδιοι οι ιατρικοί σύλλογοι πάντως προτάσσουν το να γίνουν νέες προσλήψεις.
www.7imeres.g