3 Φεβρουαρίου 2015

Μολυσμένο video στο Facebook μολύνει 110.000 χρήστες σε δύο ημέρες

Ένα trojan που διαδίδεται μέσω συνδέσμων που οδηγούν σε video πορνογραφικού περιεχομένου έχει μολύνει 110.000 χρήστες του facebook σε δύο μόνο ημέρες.
Το κακόβουλο αυτό λογισμικό διαδίδεται από τον λογαριασμό του μολυσμένου χρήστη αφού κάνει tag 20 φίλους του. Όποιος πατήσει αυτό το link βλέπει μια προεπισκόπηση του video αυτού και ζητάει την εγκατάσταση ενός ψεύτικου flash player, το οποίο φυσικά περιέχει τον υιό. Το κακόβουλο αυτό λογισμικό αποκαλύφθηκε από ένα ερευνητή σε θέματα ασφαλείας με το όνομα Mohammad Reza Faghan που το ανάρτησε στη ειδικευμένη σε τέτοια θέματα ιστοσελίδα Seclists.org
"Παρακολουθούσαμε αυτό το malware τις δύο τελευταίες ημέρες και κατάφερε να μολύνει 110.000 χρήστες και έχει αυξητική τάση", δήλωσε ο Faghan. "Το λογισμικό αυτό κρατάει χαμηλό προφίλ, κάνοντας tag λιγότερους από 20 χρήστες κάθε φορά". Ο Faghan εξήγησε ότι το trojan αυτό λειτουργεί διαφορετικά από άλλους υιούς, οι οποίοι έστελναν μηνύματα στους φίλους του θύματος. Μόλις οι φίλοι του θύματος είχαν μολυνθεί, τότε περνούσε στο επόμενο βήμα και μόλυνε ακόμα περισσότερα άτομα.
Με τη νέα τεχνική του υιού αυτού όμως το κακόβουλο λογισμικό είναι πιο εμφανές στα εν δυνάμει θύματά του αφού κάνει tag τους φίλους του θύματος. Ο Faghan ονομάζει αυτήν την τεχνική "Μαγνήτη". "Στην περίπτωση αυτή το tag είναι εμφανές και στους φίλους των φίλων του θύματος, κάτι που οδηγεί σε ακόμα περισσότερα θύματα. Αυτό επιταχύνει την διασπορά του υιού".
Το λογισμικό αυτό θεωρείται ικανό να αποκτήσει τον έλεγχο του πληκτρολογίου και του ποντικιού, εφόσον εγκατασταθεί σωστά στον υπολογιστή του θύματος.

πηγή: http://www.thelab.gr/