15 Απριλίου 2015

Τρεις «βόμβες» απειλούν τη χώρα... και την κυβέρνηση

Πόλεμο» σε τρία μέτωπα, προκειμένου να αναστρέψει το αρνητικό για την Ελλάδα (και την ίδια) κλίμα, ανοίγει η κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και το μαζικό κύμα προσφύγων, απειλούν ακόμη και την ίδια την κυβερνητική συνοχή και επαναφέρουν σενάρια ραγδαία πολιτικών εξελίξεων.
Μετά την μικρή ανάπαυλα λόγω του Πάσχα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το οικονομικό επιτελείο και οι αρμόδιοι υπουργοί για την ασφάλεια και το μεταναστευτικό βρίσκονται μπροστά σε πολύ κρίσιμες αποφάσεις.
Τα τρία αυτά «καυτά» μέτωπα προκαλούν τριγμούς και δημιουργούν πολιτικές εντάσεις, ωστόσο, όσο δεν δίνονται λύσεις τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση. Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση καλείται να βρει διεξόδους και στα τρία αυτά ζητήματα τα οποία, ωστόσο, αποτελούν και βασικούς τομείς της προεκλογικής της ρητορείας. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται ως κυβέρνηση πλέον να διαχειριστεί τρία θέματα τα οποία ανέπτυξε εκτενώς προεκλογικά και υποσχέθηκε λύσεις, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης που οδήγησε σε τεράστια αδιέξοδα της χώρα.
Τρεις «βόμβες» απειλούν τη χώρα... και την κυβέρνηση
Αυτά τα αδιέξοδα καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλ. Τσίπρας, αυτή τη φορά από τη θέση του πρωθυπουργού.
Η οικονομία
Πρώτο φλέγον θέμα είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και το «καυτό» 10ήμερο μέχρι το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας. Τα μηνύματα που στέλνουν οι εταίροι δεν είναι καθόλου καλά καθώς εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση θέλει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ώστε να κλείσει η συμφωνία. Η Ελλάδα πιέζεται ασφυκτικά από το πρόβλημα ρευστότητας και όλα τα σενάρια συγκλίνουν στο γεγονός ότι αν δεν βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές η χώρα ενδεχομένως να κηρύξει στάση πληρωμών σε ό,τι αφορά τις πληρωμές της προς το ΔΝΤ.
Τρεις «βόμβες» απειλούν τη χώρα... και την κυβέρνηση
Αλλωστε, το δημοσίευμα των FT είναι ενδεικτικό και του πώς βλέπουν οι δανειστές την κατάσταση και την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το ρεπορτάζ που επικαλείται Ελληνες και ξένους αξιωματούχους αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκονται κοντά σε καθεστώς χρεοκοπίας σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, καθώς δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ. Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι διαρροές από την πλευρά του Β. Σόιμπλε ο οποίος δεν μιλά ο ίδιος πλέον αλλά μέσω εκπροσώπων του, χαρακτηρίζει ανεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση και ότι οι Ελληνες μοιάζουν σα να θέλουν να βγουν οι ίδιοι από το ευρώ.
Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, εντείνονται τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση το διαψεύδει κατηγορηματικά λέγοντας ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Για να γίνει ωστόσο κάτι τέτοιο θα πρέπει να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει πρόοδος στο Brussels Group που θα συνεδριάσει το αργότερα μέχρι αύριο. Τα ανοικτά μέτωπα παραμένουν τα ίδια, δηλαδή το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, οι μειώσεις στις συντάξεις που απαιτούν οι δανειστές, η απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Μέτρα που φυσικά η κυβέρνηση δεν συζητά και αντιπροτείνει μεταρρυθμίσεις για είσπραξη εσόδων άνω των 7 δις ευρώ, που οι δανειστές χαρακτηρίζουν ασαφείς και αμφιβόλου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Και κάπου εκεί έχουν «μπλεχτεί οι γραμμές», Αθήνας και Βρυξελλών.
Τρεις «βόμβες» απειλούν τη χώρα... και την κυβέρνηση

Μεταναστευτικό
Εκρηξη της ροής παράτυπων μεταναστών ή πολιτικών προσφύγων όπως λέει η αρμόδια υπουργός, Τ. Χριστοδουλοπούλου, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Η κατάσταση σε ορισμένα νησιά είναι δραματική, ωστόσο, το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί κυρίως στην Αθήνα όπου καταφτάνουν με πλοία οι μετανάστες. Η κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές για να φιλοξενηθούν με αποτέλεσμα εκατοντάδες από αυτούς να οδηγούνται στις πλατείες Ομονοίας και Βικτωρίας όπου κοιμούνται στα παγκάκια. Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτη καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στα τουρκικά παράλια που περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα.
Τρεις «βόμβες» απειλούν τη χώρα... και την κυβέρνηση
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν για να φιλοξενήσει και να περιθάλψει τους χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως τα ανήλικα παιδιά, είναι εμφανές το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται. Και το πρόβλημα θα επιδεινώνεται αφού συνεχίζονται οι «καραβιές» μεταναστών και η χώρα δεν θα είναι σε θέση, οικονομικά και πρακτικά, να διαχειριστεί ένα ζήτημα που λαμβάνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις.

Καταλήψεις
Ο ιδιότυπος πόλεμος που έχουν ανοίξει οι αντιεξουσιαστές με την κυβέρνηση της Αριστεράς, συνεχίζεται με επίκεντρο την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ η οποία για 16η ημέρα τελει υπό κατάληψη. Παρά τη δραματική έκκληση των πρυτανικών αρχών στην κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις για να λήξει η κατάληψη των αναρχικών, προς το παρόν δε φαίνεται φως στον ορίζοντα. Οι πανεπιστημιακοί παίρνοντας τη σκυτάλη από τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Πανούση έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί και είπαν ότι θα υπάρξει νεκρός στα Προπύλαια. Ωστόσο, η μετάθεση ευθυνών συνεχίζεται. Οι πρυτανικές αρχές λένε ότι θα πρέπει να επέμβουν οι εισαγγελείς και οι αστυνομικοί καθώς υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, όμως, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας το μπαλάκι επιστρέφει στη διοίκηση του ΕΚΠΑ. Το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση να κατηγορεί τη ΝΔ για καλλιέργεια τρομο-υστερίας και ακροδεξιά ατζέντα. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει όσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις και δεν γίνονται ενέργειες για να λήξει η κατάληψη ενώ εκφράζονται φόβοι για νέο κύκλο επεισοδίων στα Εξάρχεια.
Τις τρεις αυτές «βόμβες» καλείται να απασφαλίσει γρήγορα η κυβέρνηση και δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν από τον πρωθυπουργό να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες για να εκτονωθεί η κρίση στα συγκεκριμένα μέτωπα.
ΠΗΓΗ