17 Απριλίου 2015

Δομικά στοιχεία για την δημιουργία ζωής εντοπίστηκαν σε τροχιά γύρω από ένα άλλο άστρο

Από ότι φαίνεται, η άποψη της υπεύθυνης της επιστημονικής ομάδας της NASA, Ellen Stofan σχετικά με τους στόχους της διαστημικής υπηρεσίας για την εύρεση εξωγήϊνης ζωής κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώθηκε.Για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο πολύπλοκα οργανικά μόρια εκτός του ηλιακού μας συστήματος που είναι ζωτικής σημασίας για την δημιουργία και την διαμόρφωση της ζωής όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Ερευνητές από το Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics στο Cambridge, στην Massachusetts, εντόπισαν και αναγνώρισαν τρεις μορφές κυανίου, και πιο συγκεκριμένα υδροκυάνιο (HCN), ακετονιτρίλιο (CH3CN) και κυανικό ακετυλένιο (HC3N) σε ένα αστρικό σύστημα γνωστό ως MWC 480. Αυτές οι χημικές ουσίες –και μάλιστα στις ίδιες συγκεντρώσεις- βρίσκονταν σε κομήτες σε τροχιά γύρω από το δικό μας ηλιακό σύστημα την ίδια περίοδο που η ζωή ξεκίνησε στον πλανήτη μας. Και ενώ οι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις είναι ιδιαίτερα τοξικές για τους ζωντανούς οργανισμούς, ήταν απολύτως αναγκαίες για τον σχηματισμό της ζωής. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι τεράστια υπόθεση, γιατί δείχνουν ότι οι σπόροι της ζωής δεν περιορίζονται μόνο στο ηλιακό μας σύστημα.

“Γνωρίζουμε ότι το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι το μοναδικό σε αριθμό πλανητών ή σε αφθονία νερού” δήλωσε η αστροχημικός του Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics στο Cambridge, Karin Öberg. Τώρα ξέρουμε ότι δεν είναι και το μοναδικό στην οργανική χημεία. Και από άποψη ζωής στο σύμπαν, αυτά είναι εξαιρετικά νέα”.

Το άστρο MWC 480 είναι νεογέννητο, και υπολογίζεται ότι η ηλικία του είναι ενός περίπου εκατομμυρίων χρόνων. Βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου, 450 έτη φωτός μακριά από την Γη. Μπορεί να έχουμε εντοπίσει και αλλού στον γαλαξία μας περισσότερο βασικές ενώσεις υδροκυανίου, αλλά είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε δύο πιο περίπλοκα ξαδέρφια του εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος.