15 Απριλίου 2015

«Θρίλερ» με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει την προγραμματισμένη από πέρυσι ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος», μια ρήτρα η οποία θα οδηγούσε ήδη από τον Μάρτιο σε οριζόντια περικοπή των επικουρικών συντάξεων περίπου κατά
8% (και επιπλέον 7% από τον προσεχή Ιούλιο), έχει μετατρέψει τη διαδικασία καταβολής των επικουρικών συντάξεων σε «θρίλερ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κενό» που έχει εμφανιστεί στα οικονομικά του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), που είναι και το μεγαλύτερο ταμείο επικούρησης της χώρας μπαίνει... μέσα κατά τουλάχιστον 35-40 εκατ. ευρώ τον μήνα.
Πώς καλύπτεται αυτή η τρύπα; Προφανώς όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς στα επικουρικά ταμεία δεν υπάρχει τριμερής χρηματοδότηση. Εκεί, οι δαπάνες για την καταβολή των συντάξεων καλύπτονται από τις εισφορές οι οποίες όμως πλέον δεν φτάνουν.
Ρόλο άτυπου χρηματοδότη φαίνεται να παίζει προς το παρόν το ΙΚΑ, το οποίο δικαιολογεί τα χρήματα που καταβάλλει κάθε μήνα προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ως «επιστροφή» παλαιών οφειλών του ΙΚΑ προς τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Βέβαια, αυτή η πρακτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά το πολύ για έναν δύο μήνες ακόμη καθώς μετά θα εκλείψει και η λογιστική δικαιολογία που επιτρέπει τη μεταφορά των χρημάτων.
Εκτός από το πρακτικό πρόβλημα με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας φαίνεται να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Αυτά, φέρονται να μην πείθονται από το επιχείρημα ότι το άνοιγμα που αφήνει η μη εφαρμογή της ρήτρας περιορίζεται στα 326 εκατ. ευρώ όσα δηλαδή υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας.
Οι υπολογισμοί των ξένων ομιλούν για ποσό που κυμαίνεται από 500-600 εκατ. ευρώ. Το πώς θα καλυφθεί το κενό αν όχι με περικοπή αποδοχών που αποτελεί και κόκκινο πανί για την κυβέρνηση, θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
ΠΗΓΗ