17 Απριλίου 2015

Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις- Παραμένουν τα 4 “αγκάθια” και οι “φαρμακερές” δηλώσεις

Αμείωτο πρέσινγκ από τους δανειστές με τα σημεία τριβής να παραμένουν το συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις, και τα εργασιακά. Αισιοδοξία από τον πρωθυπουργό για συμφωνία μέχρι τέλος του μήνα και το Brussels Group να συνεδριάζει αύριο στη σκιά του αρνητικού κλίματος.

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης δανειστών, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία στα τέλη του μήνα ξορκίζοντας σε όλους τους τόνους «τον δρόμο ενός ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού».
Στο Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα επικρατεί έντονη κινητικότητα, και «πυρετός» συσκέψεων.
Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση, ο πρωθυπουργός δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι διαφωνίες δεν σχετίζονται με αδυναμία τεχνικής προσέγγισης, αλλά λόγω πολιτικής.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκει η Ελλάδα θα σέβεται την εντολή του λαού, όπως εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, δήλωσε πεπεισμένος «ότι η Ευρώπη των δημοκρατικών παραδόσεων και του Διαφωτισμού δεν θα υποκύψει σε ακραίες φωνές κάποιων, δεν θα επιλέξει τον δρόμο ενός ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού».
Την ίδια ώρα, τόνισε ότι η διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιορίζεται σε τέσσερα βασικά «αγκάθια»:
-Τα εργασιακά
-Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
-Η αύξηση του ΦΠΑ και
-Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Αμείωτο πρέσινγκ από τους δανειστές
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Β. Σοιμπλε εμφανίστηκε ψύχραιμος απέναντι στο ενδεχόμενο ενός Grexit λέγοντας: «Κατά την άποψή μου δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία».
Λίγο μετά, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών υποστήριξε από το ινστιτούτο Brookings ότι «η Ευρωζώνη δεν μπορεί να χάσει ένα κράτος-μέλος το οποίο δεν “δουλεύει”», τονίζοντας ότι «οι Θεσμοί δεν ζητούν την ολοκλήρωση του 100% των μεταρρυθμίσεων, αλλά την υλοποίηση ενός μεγάλου μέρους για να υπάρξει εκταμίευση της δόσης».
Χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μίλησε στο ινστιτούτο Brookings, όπου βρίσκεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης και τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά η ανταγωνιστικότητά της, ενώ εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά αρνητικός στο ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης
Στην Ουάσινγκτον, βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος σήμερα δίνοντας και αυτός τον τόνο της διαπραγμάτευσης ανέφερε πως είναι πρόθυμη η ελληνική κυβέρνηση «να ξοδέψει κάθε λεπτό του 24ώρου για μια έντιμη συμφωνία» για να προσθέσει:«Είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε – και να υπογράψουμε με το αίμα μας για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της δέσμευσής μας – ότι δεν θα ξανακυλήσουμε σε δημοσιονομικά χρέη».
ΠΗΓΗ