13 Απριλίου 2015

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑΣ ΡΑΨΑΝΗΣ

Το 1997 στη Ραψάνη του νομού Λάρισας ιδρύθηκε η Ιερά Μονή (Ιερό Ησυχαστήριο) της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, ύστερα από προτροπή του γέροντος Εφραίμ του Φιλοθεϊτη και Αριζονίτη. Είναι ένα από τα 8 γυναικεία μοναστήρια σήμερα στην Ελλάδα που έχουν την πνευματική καθοδήγηση του γέροντος Εφραίμ.

Το 1997 η μακαριστή γερόντισσα Εφραιμία και η Ηγουμένη μοναχή Μαρία ήρθαν στη Ραψάνη, με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνατίου από την Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Πορταριάς Πηλίου. Ένας από τους λόγους της εγκατάστασης αυτής ήταν ότι από το μέρος αυτό στη Ραψάνη πέρασε και δίδαξε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Το μοναστήρι είναι αρκετά φιλόξενο και περιποιημένο. Ξεχωρίζει το κύριο οικοδόμημα, όπου στεγάζονται το Καθολικό της μονής, που τιμάται στην Αγία Ταβιθά, καθώς και τα κελιά με το αρχονταρίκι. Τα τελευταία χρόνια χτίζεται το νέο Καθολικό της μονής (που θα είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου) και πρόσφατα εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνατίου, στις 15-11-2014, ο υπόγειος ναός, που τιμάται στον Άγιο Παντελεήμονα.