15 Απριλίου 2015

Bloomberg: Πέρυσι στις αγορές, φέτος «στεγνή» η Ελλάδα

Με τη χρεοκοπία «φλερτάρει» για μία ακόμη φορά η Ελλάδα, την ώρα που τα κρατικά ομόλογα είναι παγιδευμένα, καθώς θεωρούνται πολύ επικίνδυνα για τα περισσότερα αμοιβαία funds και καθόλου φθηνά για άλλους επενδυτές, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
«Ένα χρόνο πριν οι διαχειριστές κεφαλαίων πανηγύριζαν την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με πενταετή ομόλογα μετά από τέσσερα χρόνια "εξορίας". Ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης υπό μία κυβέρνηση που υποστήριζε τις περικοπές στον προϋπολογισμό οδήγησε τους επενδυτές κατευθείαν στα ομόλογα», σημειώνει το άρθρο.
«Πολλοί από αυτούς τώρα έχουν εξαφανιστεί, καθώς η διαμάχη μεταξύ της νέας ελληνικής, αντιμνημονιακής κυβέρνησης της Ελλάδας και των πιστωτών της έχει αυξήσει τους φόβους για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Το κενό δεν έχει ακόμη καλυφθεί από hedge funds και από αυτούς που αγοράζουν μη ρευστοποιήσιμα κεφάλαια, καθώς οι αποδόσεις δεν είναι κοντά αρκετά σε επίπεδα πλήρους απαξίωσης, ακόμα κι αν οι αποδόσεις έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με έναν χρόνο πριν», προσθέτει το πρακτορείο.
Και συνεχίζει: «Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν ανέβει πάνω από τις 350 μονάδες βάσεις, από την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρωθυπουργός, στις 25 Ιανουαρίου, με μία ατζέντα που θα βάζει τέλος στις επαχθείς δεσμεύσεις που προστάζει το μνημόνιο των 240 δισ. ευρώ»
«Ηταν μια επένδυση που δεν απέδωσε κι ήταν ώρα να φύγουμε», αναφέρει ο Χάρτγουιγκ Κος, της Baring Asset Management του Λονδίνου και ένας εκ των περσινών αγοραστών ελληνικών ομολόγων. «Φοβάμαι ότι η ελληνική κυβέρνηση οδεύει προς ένα Graccident. «Όταν θα έχουν λύσει τα προβλήματά τους, εννοείται ότι θα ξαναμπώ στη συγκεκριμένη αγορά», σημειώνει.
«Τα πράγματα μπορεί να γίνουν δυσκολότερα για την Ελλάδα όταν θα πρέπει να υπογράψει νέο μνημόνιο για να αντεπεξέλθει σε περαιτέρω πληρωμές», δήλωσε ο Νίκολας Γουόλ της Invesco.
ΠΗΓΗ