17 Απριλίου 2015

ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ είναι το κάθε νομικό πρόσωπο (Συνεταιρισμός, Α.Ε., Ε.Π.Ε. κ.λ.π.) που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία αγροτών και με εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας έχουν καθορίσει

κανόνες παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων που παράγουν.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, είναι κάθε νομικό πρόσωπο (Συνεταιρισμός, Α.Ε. κ.λ.π.) που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία παραγωγών που καλλιεργούν και παράγουν συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων τα οποία προορίζονται για νωπή κατανάλωση ή μεταποίηση. Μέχρι σήμερα ιδιαίτερη πρόβλεψη από κοινοτικούς κανονισμούς, υπάρχει για τις παρακάτω κατηγορίες οργανώσεων παραγωγών.
Οργανώσεις Παραγωγών:
Φρούτων και Λαχανικών
Ελαιοκομικών Προϊόντων
Μελιού
Αλιευτικών Προϊόντων
Σηροτροφίας
Ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων, οι Οργανώσεις Παραγωγών έχουν ξεχωριστή δυνατότητα χρηματοδότησης και επιδοτήσεων από την Ε.Ε. Παράλληλα όμως με τη δυνατότητα των επιδοτήσεων για συγκεκριμένες δράσεις, οι Οργανώσεις Παραγωγών βελτιώνουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των εκμεταλλεύσεων των μελών τους, αφού μπορούν να διαπραγματεύονται μαζικά τις εισροές και τα παραγόμενα προϊόντα. Μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες των Οργανώσεων Παραγωγών είναι οι Οργανώσεις Φρούτων και Λαχανικών.
Οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών λαμβάνουν χρηματοδότηση ύψους 50% (επί των υλοποιηθέντων επενδύσεων), για την εφαρμογή των Επιχειρησιακών τους Προγραμμάτων και την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που ενδεικτικά αφορούν στην απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού, στην κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων παραλαβής, διαλογής, τυποποίησης και στην προμήθεια του αντίστοιχου εξοπλισμού, στην αγορά μέσων ή μηχανών συλλογής και μεταφοράς των προϊόντων και τέλος στην εφαρμογή τεχνικών για την προστασία του περιβάλλοντος όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση και η βιολογική καλλιέργεια.
Η «ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.» δραστηριοποιείται από το 1997 έως σήμερα με την δημιουργία, υποστήριξη και καθοδήγηση οργανώσεων παραγωγών. Συγκεκριμένα όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο υποστηρίζοντας σταθερά και αξιόπιστα συνολικά περισσότερες από εξήντα οργανώσεις ή ομάδες παραγωγών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας επιτυγχάνοντας μεγάλα ποσά χρηματοδοτήσεων. Το γεγονός αυτό την καθιστά ίσως την μοναδική εταιρεία στο χώρο, η οποία εξειδικεύεται και γνωρίζει καλύτερα το συγκεκριμένο αντικείμενο.
ΠΗΓΗ