15 Απριλίου 2015

μέτρα για τους μετανάστες και ταξιδωτικά έγγραφα στους Σύρους - Τι αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ασχολήθηκε με το καυτό θέμα των προσφυγικών ροών και έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Επειτα από το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Τ. Χριστοδουλοφούλου αλλά και από το μαζικό κύμα μεταναστών που φτάνει από τα τουρκικά παράλια τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση προχωρά σε σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η Ελλάδα, σε ότι αφορά τους Σύρους, πετά το μπαλάκι στην Ευρώπη καθώς τους δίνει τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.
Μια απόφαση που ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα, είναι Σύροι πρόσφυγες. Επομένως, η ευθύνη μεταφέρεται από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες θα ταξιδέψουν οι μετανάστες.
Ωστόσο, λίγο αργότερα η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην ευρωπαική νομοθεσία, πήρε πίσω το δεύτερο μέτρο διορθώνοντας τη φράση και λέγοντας ότι απλά θα δίνονται τα απαραίτητα έγγραφα. Η γκάφα που θα μπορούσε να δημιουργήσει... διπλωματικό επεισόδιο με την Ευρώπη αποσοβήθηκε στο παρά πέντε, ωστόσο, άφησε αλγεινή εντύπωση το λάθος που έκανε η κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε τις εξής αποφάσεις:
  1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
  2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
  3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  4. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οπως ανακοίνωσε επίσης η κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία.
Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους.
Στην διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι:
  • Βούτσης Νίκος, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ,
  • Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
  • Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και
  • Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Επίσης συμμετείχαν οι κύριοι:
  • Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού
  • Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β’ Λιμενικού και Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές, αναφέρει η κυβέρνηση.