16 Μαρτίου 2015

Πίνακες με 1,3 εκατ. Ελληνες με καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ, από το 2000 μέχρι το 2012.

Υλικό-βόμβα, στο οποίο περιλαμβάνονται φοροφυγάδες και διακινητές μαύρου χρήματος σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας, παρέμενε ανεκμετάλλευτο στα γραφεία του ΣΔΟΕ τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς δεν είχε γίνει η ταξινόμηση και οι απαραίτητες διασταυρώσεις, παρά το γεγονός ότι είχε παραδεχτεί τη σπουδαιότητά του και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος.


Mιλώντας στη Βουλή είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για την ύπαρξη των CD με στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων, λέγοντας. «Είναι στοιχεία που τα είχε ζητήσει ο προκάτοχός μου Γιάννης Διώτης. Στα CD αυτά είναι η μισή Ελλάδα...».

Όπως αποκαλύπτει το Εθνος της Κυριακής, οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, σε συνεννόηση με τον κ. Νικολούδη και με τη συνδρομή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), έχουν αναλύσει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα 44 CD, με τα ονόματα όλων των καταθετών σε ελληνικές τράπεζες, όπου περιλαμβάνονται και πρωτοκλασάτα ονόματα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, καθώς και όλοι όσοι έχουν στείλει χρηματικά ποσά μέσω εμβασμάτων σε τράπεζες του εξωτερικού.


Με βάση τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών σε όλες τις ελληνικές τράπεζες καταρτίστηκε ένας πίνακας, που περιλαμβάνει κατ' αρχήν 1.364.069 Ελληνες, που εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ, στο χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012.
Τα στοιχεία, οι ΑΦΜ τους, οι καταθέσεις κλπ. βρίσκονται στους οικονομικούς εισαγγελείς και στο ΣΔΟΕ.
Από τους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι από αυτούς εστάλησαν στο εξωτερικό 54.246 εμβάσματα, εκ των οποίων τα 47.480 έχουν μπει στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων, ενώ τα υπόλοιπα διερευνώνται ακόμη από το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του «χάρτη πλούτου», 5.157 καταθέτες έχουν ελεγχθεί για «ξέπλυμα» από την Αρχή κατά της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος, όπου μέχρι πρότινος -πριν υπουργοποιηθεί- ηγούνταν ο αντεισαγγελέας Παναγιώτης Νικολούδης.

Από τους εμβασματούχους διαπιστώθηκε ότι είχαν σταλεί σε τράπεζες του εξωτερικού 616 εμβάσματα, τα οποία ελέγχονται από το ΚΕΦΟΜΕΠ, ενώ τα υπόλοιπα 4.409 εμβάσματα έχουν μπει στον... μεγεθυντικό φακό του ΣΔΟΕ.

Επιπλέον από το αρχείο καταθετών έχει προκύψει ότι 1.727 μεγαλοκαταθέτες -τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί- περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, με καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, οι οποίοι και ελέγχονται.

Γιατροί και δικηγόροι
Από τους ελέγχους του ΚΕΦΟΜΕΠ διαπιστώθηκε επίσης ότι 38 μεγαλοκαταθέτες έχουν βγάλει χρήματα στο Λουξεμβούργο, εκ των οποίων ένας περιλαμβάνεται και στη λίστα Λαγκάρντ, ενώ δύο έχουν μπει στο στόχαστρο για ξέπλυμα.

Τέλος, σε... περίοπτη θέση στη λίστα καταθετών βρίσκονται 306 Ελληνες, και επιχειρήσεις, που κατέχουν ακίνητα σημαντικής αξίας στο Λονδίνο και μάλιστα στις ακριβότερες περιοχές. Στις λίστες περιλαμβάνονται γιατροί και δικηγόροι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερα από 1 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί από Ελληνες και επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων σε επιχειρήσεις στη βρετανική κτηματαγορά, ενώ αρκετοί επιχειρηματίες φέρονται ότι έχουν αγοράσει υπό τη σκέπη των επιχειρήσεών τους διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες.

Τα στοιχεία για τους Ελληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο είχαν σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών το 2012, προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές να διαπιστώσουν εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράστηκαν είναι νόμιμα, δηλαδή εάν έχει καταβληθεί ο φόρος.

Από τα στοιχεία που έστειλαν οι βρετανικές αρχές στο πλαίσιο της διοικητικής συνδρομής και τα οποία ελέγχονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς προκύπτει ότι:

Εχουν αποκτηθεί από Ελληνες ακίνητα αξίας από 100.000 ευρώ έως και 3 εκατ. ευρώ, ενώ φέρονται να έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια άνω του ενός δισ. ευρώ σε ακίνητα στο Λονδίνο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντληθούν τα περίπου 2,5 με 3 δισ. ευρώ από τον έλεγχο του πλούτου των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Με βάση τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών, που είναι καταγεγραμμένα στα 44 CD, για πρώτη φορά έχουν καταρτιστεί λίστες με καταθέτες, εμβασματούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι έλεγχοι, όπου συγκρίνονται και αντιπαραβάλλονται οι δηλώσεις εισοδήματός τους, σε σχέση με τις καταθέσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να εντοπιστεί ο αφορολόγητος πλούτος και να βεβαιωθεί, για να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία.