19 Μαρτίου 2015

Bloomberg: Η κυρία Μέρκελ θα είναι καλή με τον Τσίπρα – Δεν θα του δώσει τελεσίγραφο

Μία ήπια στάση θα κρατήσει η συνήθως αυστηρή Γερμανίδα Καγκελάριος απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό στη σημερινή πενταμερή συνάντηση με Ολάντ και εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών πριν τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Μέρκελ δεν πρόκειται να δώσει «τελεσίγραφο» στον Αλέξη Τσίπρα αλλά θα του ζητήσει να κάνει όσα έχει δεσμευτεί και  ότι περιμένει η Ελλάδα να ακολουθήσει τους κανόνες. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Γερμανίδα καγκελάριος σκοπεύει να ηρεμήσει τα πνεύματα και να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών, γιαυτό θα αναζητήσει κοινό έδαφος στις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η ίδια η Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι στην Ελλάδα «μένει ακόμη να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος» και επανέλαβε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίδεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις.  Μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στην καθιερωμένη συνεδρίαση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις ούτε κατά την αποψινή συνάντηση στις Βρυξέλλες ούτε κατά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο, καθώς δεν μπορεί να υποκατασταθεί το Eurogroup και η συμφωνία που έχει συναφθεί εκεί.
«Κάλεσα τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και χαίρομαι για την επίσκεψή του. Θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε εκτενώς, ίσως και για να συζητήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ και επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να περιμένει μια λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας ήδη σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ή τη Δευτέρα το βράδυ»
«Η κυρία είναι διατεθειμένη να κάνει πολλά βήματα για να επιτύχει έναν συμβιβασμό, δήλωσε ο αξιωματούχος, αλλά θα πει στον κ. Τσίπρα ότι περιμένει από την Ελλάδα να παίξει με βάση τους κανόνες. Μετά από εβδομάδες διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, η καγκελάριος επιδιώκει τις διαβουλεύσεις τώρα για να επαναφέρει τη συζήτηση σε τροχιά, δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι κάθε αναφορά ότι «θα δώσει τελεσίγραφο στον Τσίπρα είναι καθαρή ανοησία και προπαγανδίζεται από εκείνους που θέλουν να πυροδοτήσουν την αντιπαράθεση».
«Η Μέρκελ βλέπει τη συνάντηση σαν μια ευκαιρία να τον γνωρίσει και δεν σχεδιάζει να διαπραγματευτεί απευθείας τις λεπτομέρειες της τύχης της Ελλάδας, τις οποίες αντιμετωπίζει ως ένα θέμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της» υποστηρίζει η ίδια πηγή στο Bloomberg.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός  συναντάται σήμερα  με Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει με βάση τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί.
Επίσης θα θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της χρηματοδοτικής ασφυξίας της χώρας, ζητώντας ξεκάθαρα να αυξηθεί το πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων, αλλά και να επιστραφεί τα κέρδη 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα που «κρατά» η ΕΚΤ.
Επιπλέον,ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε πρόσκληση να ταξιδέψει στο Βερολίνο και να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής.