21 Μαρτίου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ… ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Η «μάχη» της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς μόλις ξεκίνησε, με την ψήφιση του νόμου όσον αφορά στη φορολόγηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε φορολογικούς παραδείσους.
Δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, κατέστη απόλυτα σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην υλοποίηση της
δέσμευσής της ενώπιον του ελληνικού λαού, ώστε να διαλύσει τη διαπλοκή και να καταπολεμήσει τη διαφθορά που μαστίζει τη χώρα. Μάλιστα, στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτεί τη χώρα μας ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας φορολόγησης των καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες πολίτες στις ελβετικές τράπεζες.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή του η αναζήτηση εσόδων που θα ξεπεράσουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ από τη φορολόγηση του «μαύρου» χρήματος, ενώ διευκρίνισε πως τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή σε σχέση με τη φορολογία, θα αφορούν -κυρίως- εκείνους που τα χρόνια της κρίσης δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη και όχι τους εργαζομένους, τους ανέργους και τους μικρομεσαίους.
Για τον κ. Τσίπρα η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησής του, για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών, είναι μόνο η αρχή…
«Είχαμε τονίσει πριν τις εκλογές ότι με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα πάψουν να πληρώνουν, επιτέλους, στην Ελλάδα το λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι. Έρχονται μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής που θα μεταφέρουν το κόστος από τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη, σε εκείνους που όλα τα χρόνια της κρίσης δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους στο λογαριασμό. Χθες, με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις νομοθετήσαμε και για τις τριγωνικές συναλλαγές, προκειμένου να σταματήσουν να μην πληρώνουν φόρους οι γνωστοί – άγνωστοι. Και είδατε ότι τα συμφέροντα έπεσαν να μας φάνε… Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτά τα συμφέροντα και ζήτησα υποστήριξη εταίρων σε αυτό», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει και τις λίστες της διαπλοκής…
«Εξήγησα στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, λίστα Φαλτσιάνι την ονομάζουν εδώ, από τις 2065 υποθέσεις, μόνο 25 έχουν ελεγχθεί και αυτό συνέβη γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν δεσμευμένες με συμφέροντα. Εμείς μόνη δέσμευση έχουμε με το λαό. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αλλάξει κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Αυτή την υποστήριξη ζήτησα χθες και έχω την αίσθηση πως σε αυτό το σημείο έπεισα τους συνομιλητές μου. Θα φανεί όμως από την πορεία»…
«Πάνω από 800 εκατ. ευρώ από τις λίστες…»
Η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, έναντι της καταπολέμησης των εγχώριων συμφερόντων και της διαπλοκής, τηρείται στο ακέραιο, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε δημόσια την απόφασή του να προχωρήσει στην επίτευξη διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες.
«Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Επικρατείας της Ελβετίας για να προχωρήσουμε, επιτέλους, σε μια ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών και συμφωνία που θα αφορά στις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία που δεν έχουν φορολογηθεί. Μια συμφωνία που έκανε ήδη η Ιταλία και που δεν ήταν προτεραιότητα της προηγούμενης κυβέρνησης. Εμείς και πολύ σύντομα θα το δείτε, έχουμε επεξεργαστεί πρωτοβουλίες τέτοιες, ώστε οι μεταρρυθμίσεις μας και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης να προσφέρουν και δημοσιονομικό αποτέλεσμα», κατέστησε σαφές.
O κ. Τσίπρας μίλησε, επίσης, για μια ακόμη φορά με τα καλύτερα λόγια και για τη «μάχη» που δίνει ο κ. Νικολούδης όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς: «Ο νόμος για τις τριγωνικές συναλλαγές χτυπά συντεταγμένα τη διαδικασία φοροδιαφυγής εταιρειών που έχουν δραστηριότητες σε χώρες με χαμηλό συντελεστή αποφεύγοντας να φορολογηθούν. Είναι μια μεγάλη επιτυχία αυτό που κάναμε χθες και έχουμε στόχο να προχωρήσουμε σε μια σειρά τέτοιων παρεμβάσεων. Ο κ. Νικολούδης έχει εξαγγείλει μια σειρά από δράσεις για να αντιμετωπίσουμε τη συστηματική φοροδιαφυγή. Ο ίδιος την έχει διαπιστώσει ως επικεφαλής της αρχής εντοπίζοντας μια σειρά καταθετών των οποίων οι καταθέσεις δεν είχαν καμία αντιστοιχία με το πόθεν έσχες τους. Μιλάμε για μια συσσωρευμένη φοροδιαφυγή ίσως πάνω από 2 δισ. ευρώ, που μπορούμε μέσα στον επόμενο χρόνο να έχουμε πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από διάφορες λίστες», υπογράμμισε.

Read more:NEWSBOMB