17 Μαρτίου 2015

Στις τράπεζες σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια

Από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» (του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) θα βρίσκονται στις τράπεζες, στο πλαίσιο συναντήσεων με το πιστωτικό σύστημα.
Οι πρώτες επαφές πάντως των κλιμακίων αυτών πραγματοποιήθηκαν ήδη χθες με αντίστοιχα της Τράπεζας της Ελλάδος, για να σχηματιστεί η κατ' αρχήν εικόνα. Τελευταία φορά εκπρόσωποι των
θεσμών -της τότε τρόϊκας - είχαν επισκεφθεί τις συστημικές τράπεζες το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ένα μήνα πριν δηλαδή ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών. Συνήθως τα τεχνικά κλιμάκια εξέταζαν θέματα αμιγώς τραπεζικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια συνομιλούσαν με τις ομάδες εργασίας των πιστωτικών ιδρυμάτων για ζητήματα μακροοικονομικά, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργία των τραπεζών.
Κατά την τρέχουσα συνάντηση στην ατζέντα πρώτο και κυρίαρχο θέμα αποτελεί η ρευστότητα, καθώς αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα από τη στιγμή που καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες τους μόνον μέσω του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης (ELA). Βεβαίως, στόχος των τεχνικών κλιμακίων είναι στην παρούσα φάση απλώς και μόνον να καταγράψουν τα προβλήματα που ανακύπτουν για τις ελληνικές τράπεζες από το δραματικό περιορισμό της ρευστότητας και να αξιολογήσουν το θέμα των εκροών που συντελέστηκαν στο διάστημα Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου από τα γκισέ των τραπεζών.
Τα τεχνικά κλιμάκια πάντως θα συζητήσουν με τις συστημικές τράπεζες και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπως επίσης και το πώς δουλεύουν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες των τραπεζών, καθώς εκτιμάται πως οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και το γεγονός πως το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αποτελούν παράγοντες που θα εντείνουν το σχετικό πρόβλημα. Εταιρο θέμα προς συζήτηση αποτελεί η πορεία της αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων και τυχόν μεταβολές που ενδέχεται να υπάρξουν σε αυτήν.