17 Μαρτίου 2015

Ρωσικό «βαρύ» drone πολλαπλών χρήσεων


Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) δύο τόνων που προορίζεται για πολλαπλές χρήσεις, καθώς θα είναι ικανό να απογειώνεται/ προσγειώνεται οπουδήποτε αναπτύσσει ηUnited Instrument
Corporation, παρακλάδι της Rostec, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.
Το «βαρύ» αυτό drone θα μπορεί να μεταφέρει προμήθειες, προσωπικό, εξοπλισμό αναγνώρισης και οπλικά συστήματα και βασίζεται στο νέο μοντέλο Chirok, το οποίο χαρακτηρίζεται από πρωτότυπο σχεδιασμό (air-cushion design) που επιτρέπει την απογείωση και προσγείωση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες- ανώμαλα εδάφη, άμμο, χιόνι, νερό κ.α.
Όπως ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο πηγή της United Instrument Corporation, έχει διεξαχθεί ήδη θεωρητική μελέτη πάνω σε ένα σκάφος βάρους άνω των δύο τόνων, βασισμένο στο 750 κιλών Chirok. Χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία κατά βάση, αλλά σε κάποιους τομείς το «Big Chirok» θα ξεπερνά τον «μικρό αδελφό του» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το ίδιο το Chirok θα παρουσιαστεί στο 12ο International Aviation and Space Salon MAKS τον Αύγουστο. Το σκάφος είναι σε θέση να μεταφέρει δύο με τρεις επιβάτες συν τον εξοπλισμό του- εναλλακτικά μπορεί να φορτωθεί με εξοπλισμό αναγνώρισης ή οπλικά συστήματα. Η εμβέλειά του είναι 2.500 χιλιόμετρα και μπορεί να πετάξει σε μέγιστο ύψος 6.000 μέτρων. Επίσης, διαθέτει stealth χαρακτηριστικά, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών, ζωνών φυσικών καταστροφών, αποστολή προμηθειών σε απομακρυσμένες περιοχές κ.α.
Παραμένοντας στον χώρο των drones, ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε την δοκιμή των τοπικώς σχεδιασμένων και κατασκευασμένων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών του. Τα UAV αυτά είναι εξοπλισμένα με κατευθυνόμενους πυραύλους και θα αναπτυχθούν στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας, με το Αφγανιστάν.
Το όνομα του εν λόγω μοντέλου είναι Burraq. Η ανάπτυξη οπλισμένων drones αποτελούσε έναν σημαντικό στόχο για τον πακιστανικό στρατό, καθώς οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί επανειλημμένα να προβούν σε πώληση τέτοιων συστημάτων στο Πακιστάν.