13 Μαΐου 2015

Σοκ: Επιστροφή στην ύφεση το 1ο τρίμηνο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, η οποία μόλις ξεκίνησε.

Στη συνεδρίαση παρίσταται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας. Αυτή την ώρα ενημερώνει ο Συντονιστής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για θέματα αρμοδιότητάς του και θα ακολουθήσει συζήτηση επί της τριμηνιαίας έκθεσης, που συνέταξε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015.
Η έκθεση, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, προειδοποιεί για επιστροφή της οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά και παραθέτει στοιχεία για τον δείκτη οικονομικού κλίματος, την εκροή καταθέσεων, την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών κλπ.
ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 0,2%
Οσο για την ελληνική οικονομία, το πρώτο τρίμηνο του 2015 πέρασε σε ύφεση 0,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε κατά 0,2% το α' τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2014, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα που τροφοδοτεί η μη επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές μετά την κυβερνητική αλλαγή σπρώχνει τη χώρα και πάλι στην ύφεση.
Σε ετήσια βάση ωστόσο το ΑΕΠ διατηρήθηκε σε ανοδική τροχιά καταγράφοντας αύξηση 0,3% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2014. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ σε όρους όγκου η αύξηση από πέρυσι ήταν οριακή, μόλις 0,1%. 
Η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμούν αναλυτές, έρχεται ως αποτέλεσμα του «παγώματος» των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων καθώς και της πτώσης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης την ώρα που το Δημόσιο αντλούσε κάθε διαθέσιμο ρευστό για να καλύψει δόσεις και δεσμεύσεις προς πιστωτές.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει θέσει για φέτος στόχο για ανάπτυξη κατά 1%, ενώ πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν προέβη σε σημαντική υποβάθμιση των δικών της προβλέψεων για την ανάπτυξη της χώρας, στο +0,5% έναντι της αρχικής εκτίμησης για +2,9%.


Πηγή: Σοκ: Επιστροφή στην ύφεση το 1ο τρίμηνο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/206310/sok-epistrofi-stin-yfesi-1o-trimino#ixzz3a1lftIf7