10 Μαΐου 2015

Βόμβα από 15 βουλευτές της Μέρκελ: Προτείνουν χρεοκοπία της Ελλάδας

Βόμβα από 15 βουλευτές της Μέρκελ: Προτείνουν χρεοκοπία της Ελλάδας  Να ταράξουν τα νερά της διαπραγμάτευσης έρχονται με ανακοίνωσή τους 15 βουλευτές του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι προτείνουν τη χρεοκοπία της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, 15 μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος συναντήθηκαν πριν από μερικές μέρες και καλούν την κυβέρνηση να μην τη φέρουν προ τετελεσμένων στο θέμα της Ελλάδος, προτείνοντας τη διεξαγωγή διαπραγματεύεσεων για αποχώρηση της χώρας μας από την ευρωζώνη.
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt», με πρωτοβουλία του 31χρονου Μαρκ Χάουπτμαν και του 29χρονου Μαριάν Βεντ, την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε κλειστή συνάντηση 15 μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με θέμα την Ελλάδα.
«Δεν θέλουμε να καταλήξουμε να υποχρεωθούμε για κάτι, αλλά να προχωρήσουμε προς όφελος όλων με συντεταγμένη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Βεντ και διευκρίνισε ότι η συνάντηση δεν στρεφόταν κατά της ηγεσίας του κόμματος. Μεταξύ των συμμετεχόντων ωστόσο υπήρχαν πολλοί που επέκριναν την πορεία διάσωσης. Ο κ. Χάουπτμαν απέρριψε το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας. «με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, θα ήταν σαν να προαναγγέλλουμε αλλαγή του συστήματος της Ευρωζώνης σε μεταβιβαστική ένωση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ως εναλλακτική επιλογή μένει μόνο μια πραγματική χρεοκοπία εντός ευρώ και έπειτα διαπραγματεύσεις για μια έξοδο».
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο πιστεύουν ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κυρίως αυτή τη φορά υπάρχουν συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως επισημαίνουν ότι ο χρόνος μέχρι τη Δευτέρα και το Eurogroup των Βρυξελλών δεν αρκεί, ώστε να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Ετσι, η συνεδρίαση του προσεχούς Eurogroup δεν αναμένεται να ανατρέψει την κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση, το Βερολίνο για να ανάψει «πράσινο» για τη χρηματοδότηση θα περιμένει την υπερψήφιση των μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό Κοινοβούλιο και την πλήρη εφαρμογή τους, ενώ το πακέτο πρέπει να περάσει και από τη γερμανική Βουλή.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Γερμανού αξιωματούχου που φιλοξενεί το«Bήμα της Κυριακής»: «Η απλή φραστική αναγνώριση είναι αέρας κοπανιστός. Η συμφωνία πρέπει να συνοδευθεί από την άμεση ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή και από την πρώτη εφαρμογή τους στην πράξη».
Αλλωστε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε έστειλε δυσοίωνο μήνυμα προς την Ελλάδα, προειδοποιώντας με δηλώσεις του για ξαφνική χρεοκοπία.
«Η εμπειρία σε άλλα μέρη του κόσμου έχει δείξει ότι μία χώρα μπορεί να ολισθήσει ξαφνικά σε πτώχευση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Ο ίδιος δεν θέλησε να προχωρήσει περισσότερο αυτό το σενάριο, αρνούμενος να κάνει εικασίες για μία πιθανή ημερομηνία που μπορεί να συμβεί αυτό. Οταν ρωτήθηκε για το αν είναι προετοιμασμένη η γερμανική κυβέρνηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απάντησε «υπάρχουν θέματα που δεν μπορεί να απαντήσει με τη λογική ένας πολιτικός».
Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για νέα βοήθεια στην Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς όπως τόνισε δεν προβλέπει ότι έως τότε θα έχουν διευκρινιστεί τα πάντα. Ενώ τόνισε ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζωνη, υπό λογικές προϋποθέσεις.
«Αυτό δεν θα προσκρούσει σε εμάς», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει σύμπνοια με την καγκελάριο Μέρκελ.
Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη του στον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «και οι δυο μας είμαστε υπουργοί οικονομικών, φέρουμε ευθύνες και συνεργαζόμαστε καλά».
Τα μέσα ενημέρωσης, έκαναν τον κ. Βαρουφάκη «Σούπερ Σταρ» και τώρα τον αποδομούν, τόνισε. «Και το ένα και το άλλο είναι λάθος», πρόσθεσε.


Πηγή: Βόμβα από 15 βουλευτές της Μέρκελ: Προτείνουν χρεοκοπία της Ελλάδας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/205701/vomva-apo-15-voyleytes-tis-merkel-proteinoyn-hreokopia-tis-elladas#ixzz3Zg7zHEfX