16 Μαΐου 2015

Η συμφωνία αναστατώνει τον ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος

Η συμφωνία αναστατώνει τον ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος - Media

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι η συμφωνία κλείνει σύντομα αλλά την ίδια ώρα η κλιμάκωση της πίεσης των δανειστών όσο αυξάνει ο βαθμός της χρηματοδοτικής ασφυξίας, έχει σημάνει συναγερμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συμφωνία θα απέχει μακράν του «έντιμου συμβιβασμού».
Ο πρωθυπουργός δείχνει να ποντάρει σε μια θετική έκβαση όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, διαμηνύοντας και χτες από το βήμα του συνεδρίου του Εκόνομιστ ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στο θέμα μισθών και συντάξεων.
Ωστόσο οι ενδείξεις γύρω από τη συμφωνία εκτινάσσουν την ανησυχία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τους τόνους της λεγόμενης εσωτερικής διαπραγμάτευσης (ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα) για το περιεχόμενο της συμφωνίας να ανεβαίνουν όπως διαφάνηκε από τις διαρροές σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης στη συνεδρίασης της ΠΓ και του προεδρείου της ΚΟ παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη και τα μηνύματα που έστειλαν στη συνέχεια ο τελευταίος και ο πρωθυπουργός.
Το εσωκομματικό σιωπητήριο του τελευταίου διαστήματος, κι ενόσω ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, δείχνει να «σπάει» τώρα που τα πράγματα δείχνουν να μπαίνουν στην τελική ευθεία και οι διάφορες πλευρές αισθάνονται την ανάγκη να δημοσιοποιήσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους. Εξ ου και οι διαρροές για το κλίμα έντονης κριτικής που κυριάρχησε στην ΠΓ προς την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά προς τον Γιάννη Δραγασάκη για τους χειρισμούς της και τις υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση.
«Ουδέν σχόλιο» ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης πλην της επισήμανσης ότι «το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συλλογικής ευθύνης» και πως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης «είναι αναγκαία η στενή και δημιουργική συνεργασία της κυβέρνησης με τα όργανα του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Ωστόσο βουλευτές και στελέχη του κόμματος διαμαρτύρονται πως είναι με ευθύνη της κυβέρνησης που δεν έχει επιτευχθεί αυτή η συνεργασία καθώς εδώ και εβδομάδες ζητείται η σύγκληση της ΚΟ, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής με αντικείμενο την ουσιαστική ενημέρωση για την διαπραγμάτευση. Παρά ταύτα, το κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα εξακολουθούν να παραμένουν θεατές στη διαπραγμάτευση.
Μάλιστα στην συνεδρίαση της ΠΓ ζητήθηκε εκ νέου η συνεδρίαση της ΚΕ το συντομότερο δυνατό και πριν να είναι αργά αν και ο αντιπρόεδρος άφησε να εννοηθεί, κατά πληροφορίες, ότι θα υπάρξει ενημέρωση μόλις κλείσει η συμφωνία, δηλαδή «κατόπιν εορτής». Όσον αφορά τον άμεσο ορίζοντα ζητήθηκε να γίνει ενημέρωση των οργάνων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και όχι από τον αντιπρόεδρο, ο οποίος όπως σημειώνουν στελέχη τόσο την Κυριακή όσο και την Πέμπτη, προέβη σε γενικόλογη ενημέρωση και δεν είχε απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα που τέθηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η συμφωνία θα κλείσει ως την ερχόμενη Τρίτη 19 του μήνα, χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες για τα μέτρα που συζητούνται και χωρίς να είναι σε θέση να πει αν θα υπάρξει μια μικρή συμφωνία και μια μεγάλη ή μια ενιαία όπως είπε τελικά χθες ο πρωθυπουργός. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ