10 Μαΐου 2015

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "αποκεφάλισε" τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα λόγω "ανεπάρκειας"

Ενα χρόνο πριν την κανονική λήξη της θητείας του φεύγει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς, σε μία πρωτοφανή εξέλιξη για τα χρονικά των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Ο πρεσβευτής Ντέιβιντ Πιρς χρεώνεται από την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεώρησε ότι "δεν ήταν αρκετά ενεργός" και ότι "δεν παρείχε επαρκή ενημέρωση για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε μια περίοδο που οι ελληνικές υποθέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων ακόμη και στον Λευκό Οίκο", αλλά υπάρχει και μία άλλη εξήγηση: Οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση ήταν εξαιρετικά κακές.
Οι ανακοινώσεις για το νομοσχέδιο που προβλέπει την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού όσο και τις εξελίξεις για τον “Greek Stream”που εξέδιδε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα με κάθε ευκαιρία υπερέβαιναν κατά πολύ τα διπλωατικά εσκαμμένα και λέγεται ότι ήταν μία πρωτοβουλία του - συμπαθούς ως φυσιογνωμία - Ντέιβιντ Πιρς. Αλήθεια ή όχι είναι γεγονός ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει στο παρελθόν περίπτωση δημόσιων ανακοινώσεων από πρεσβείες/
Επίσης του προσάπτουν τη μη έγκαιρη ειδοποίηση της Ουάσιγκτον για την υψηλή πιθανότητα που είχε η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Ο αντικαταστάτης του κ. Πιρς έχει βρεθεί ήδη και αναμένεται να επιταχυνθεί η διαδικασία διορισμού του και έγκρισής του από το Κογκρέσο λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων στην Ελλάδα το καλοκαίρι.
Η είδηση βγήκε στον αέρα μια μέρα μετά την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσιγκτον για την Ενέργεια στην Αθήνα Amos Hochstein και μια μέρα αφότου δημοσιεύθηκε η νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Πούτιν.
Έτσι η Ουάσιγκτον μάλλον θα στείλει έναν πρεσβευτή με διάθεση να φτιάξει τις σχέσεις με την εληνική κυβέρνηση την οποία κρίνουν ως "απροβλεπτη"...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr