16 Μαΐου 2015

Δολάριο ή Χρυσός; Ρωτήστε τη Βενεζουέλα


Η Βενεζουέλα έχει ανακαλύψει το σκληρό τρόπο ότι δολάρια είναι καλύτερα από χρυσό.  Στο τέλος του περασμένου μήνα, άλλαζε 1,4 εκατ ουγγιές troy χρυσού για $ 1 δις με μια μεγάλη τράπεζα των ΗΠΑ. 
Χρυσού της Βενεζουέλας ήταν μειωμένες κατά λίγο περισσότερο από το 40% και θα καταβάλει τόκους επί των δολαρίων που λαμβάνει.  Το swap είναι τέσσερα χρόνια σε διάρκεια, και στο τέλος του, η Βενεζουέλα έχει το πρώτο δικαίωμα να αγοράσει το χρυσό πίσω. 
Είναι αλήθεια ότι η Βενεζουέλα έχει μια σχετική ακραία μακρο οικονομική κατάσταση.  Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7% φέτος μετά από 4% συρρίκνωση το 2014. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι πάνω από 100% και το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να είναι 20% του ΑΕΠ . Η μαύρη αγορά για το Bolivar έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 50% μέχρι στιγμής φέτος. Υποψιαζόμαστε ότι όταν φτάσουν στα όρια, και θα είναι, η Βενεζουέλα είναι πιο πιθανό να υποτιμήσουν επίσημα από προεπιλογή για την τοπική χρέους της. 
Ένα από τα πλεονεκτήματα για τη Βενεζουέλα του χρυσού swap είναι ότι από κάποιο λογιστικό μπορεί και πάλι να υπολογίζει το χρυσό ως μέρος των αποθεμάτων της.  Αυτό υπογραμμίζει ότι η τράπεζα αποθεματικά των κεντρικών πολλοί δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει μια σειρά από τεχνάσματα για να κρύψει την έκταση της παρέμβασής τους, όπως λειτουργούν στην προθεσμιακή αγορά ή τη διενέργεια πράξεων εκτός ισολογισμού, όπως συμφωνίες ανταλλαγής νομίσματος της Βραζιλίας. Ομοίως, η Ρωσία είχε συμπεριλάβει τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του στον υπολογισμό του αποθεματικού της, αλλά δεν είναι υγρό ή διαθέσιμα. 
Το καθεστώς του δολαρίου ως το πρωταρχικό συναλλαγματικά διαθέσιμα είναι εν μέρει μια λειτουργία η ρευστότητα και το βάθος των κεφαλαιαγορών των ΗΠΑ . Ο χρυσός δεν είναι ένα συγκεκριμένο υγρό ή αγορά με βάθος. Οι χώρες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους με το χρυσό. Για να έχει κέρδος, Βενεζουέλα πληρώνει υψηλό τίμημα - ένα κούρεμα 40% συν τους τόκους των δανείων σε δολάρια. 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ http://www.talkmarkets.com/content/global-markets/dollar-better-than-gold-ask-venezuela?post=64270&utm_source=outbrain&utm_medium=referral