16 Μαΐου 2015

«Καίγεται» ο ΣΥΡΙΖΑ -Μυστικές συσκέψεις για τα εσωκομματικά

Σε διπλό μέτωπο καταβάλλει αγώνα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς πέρα από τις διαπραγματεύσεις, αναζητείται κοινός τόπος και στο εσωκομματικό πεδίο, μετά την ομοβροντία αρκετών στελεχών εναντίον μιας υποχωρητικής συμφωνίας.

Από το πρωί γίνονται διαβουλεύσεις με στελέχη, κοινοβουλευτικούς αλλά και υπουργούς, για το τι μπορεί να περάσει -στο πλαίσιο μιας συμφωνίας- χωρίς απόρριψη από το κόμμα αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έφτασαν το απόγευμα και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου (που στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία επέκρινε πιθανή υποχωρητικότητα και χειρισμούς της διαπραγμάτευσης) αλλά και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος στην ίδια συνεδρίαση υποστήριξε ότι είναι καλύτερο να υπάρξει μια συμφωνία με υποχωρήσεις, από μια ρήξη με χρεοκοπία.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπαδημούλης είπε χαρακτηριστικά: «Ενημερώθηκα αναλυτικά από τον πρωθυπουργό και ανταλλάξαμε απόψεις. Εχει τεθεί το πλαίσιο των στόχων με σαφήνεια χθες το βράδυ από τον κ.Τσίπρα. Υπάρχει αισιοδοξία για μια καλή συμφωνία που πιστεύω θα στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΚΟ και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Προέχει τώρα να πετύχουμε μια καλή συμφωνία, όλα τα υπόλοιπα στην ώρα τους».
Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο δεν δηλώνουν καθαρά αν θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση η υπερψήφιση μιας συμφωνίας αν και όποτε αυτή έρθει στη Βουλή. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως σπεύδουν να καθησυχάσουν ότι από την ώρα που η συμφωνία γίνει δεκτή από τον Αλέξη Τσίπρα που έχει δεσμευτεί για τις κόκκινες γραμμές, τότε θα εγκριθεί από όλο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πυρ ομαδόν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δέχθηκε ομαδικά πυρά από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία-έντιμο συμβιβασμό που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τους εταίρους, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας με το προεδρείο της ΚΟ. 
«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, πολλές φορές μαθαίνουμε πράγματα από τηλεοράσεις και εφημερίδες, ερχόμαστε σε δύσκολη θέση και δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε», ήταν κάποια από τα σχόλια μέλων της Πολιτικής Γραμματείας, οι οποίοι και διατύπωσαν τον προβληματισμό τους στον κ. Δραγασάκη, όπως μεταφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο iefimerida.gr.
Το λόγο, πήρε και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία εμφανίστηκε «διαφοροποιημένη» απο την κεντρική πολιτική «γραμμή» της κυβέρνησης. Η ίδια, όπως σημειώσαν στο iefimerida.gr άνθρωποι που έχουν γνώση των όσων ειπώθηκαν στην εν λόγω συνεδρίαση, έθεσε ερωτήματα για την απομείωση του Χρέους και το ΔΝΤ, για τις «κόκκινες γραμμές» και την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης διατύπωσε ενστάσεις για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Από τα λεγόμενά της πάντως, αρκετοί στάθηκαν στο γεγονός πως ανέδειξε την αθέτηση των δεσμεύσεων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Κριτική άσκησαν και ο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο «έντιμη» θα είναι η συμφωνία, ενώ στελέχη της πτέρυγας Λαφαζάνη επέμειναν πως δεν πρέπει να γίνει συζήτηση πάνω στον ΦΠΑ και ότι χρειάζεται μια γραμμή στη βάση της στήριξης του κορμού της εργασίας. Την Παρασκευή η βουλευτής Ραχήλ Μακρή υποστήριξε πως δεν θα ψηφίσει υπέρβαση «κόκκινων γραμμών», ενώ ο Κώστας Λαπαβίτας άφησε ξανά ανοιχτό το θέμα των εκλογών και είπε πως «η εντολή που έχουμε λάβει δεν είναι μόνο παραμονή στο ευρώ».
Ο κ. Δραγασάκης απάντησε στα πυρά που δέχθηκε με ανάρτησή του στο Facebook, τονίζοντας ότι το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συνολικής ευθύνης, ενώ η κυβέρνηση απάντησε αργότερα την Παρασκευή με ένα μακροσκελή απολογισμό των πεπραγμένων της κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που έχει αναλάβει την εξουσία. 



Πηγή: «Καίγεται» ο ΣΥΡΙΖΑ -Μυστικές συσκέψεις για τα εσωκομματικά | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/206934/kaigetai-o-syriza-mystikes-syskepseis-gia-ta-esokommatika#ixzz3aKpYZ9op