15 Μαΐου 2015

Ζητούν τα διαθέσιμα των πρεσβειών

Ζητούν τα διαθέσιμα των πρεσβειών

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου εξωτερικών, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό καλούνται να επιστρέψουν στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (όπως έκδοση βίζας, πληρεξούσια κ.α.), κρατώντας ωστόσο το κεφάλαιο που χρειάζεται για να καλύψουν τις ανάγκες τους για το επόμενο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά μέχρι σήμερα εν μέρει συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που τους χορηγούσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, καλούνται να επιστρέψουν, άμεσα μέσω ΔΟΥ, τυχόν αδιάθετες δαπάνες, που αφορούν έξοδα για γραφική ύλη, καθαριστικά κ.λπ. του τρέχοντος διμήνου.
Το υπουργείο Εξωτερικών δίνει μάλιστα οδηγίες για κατάθεση στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ αναφέρει πως στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αποστολή εμβάσματος «η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να γίνει σε μετρητά (δεσμίδες μέχρι εκατό τεμάχια ανά χαρτονόμισμα και τυχόν υπόλοιπο σε χωριστή δεσμίδα) με τον διπλωματικό φάκελλο».
Ζητούν τα διαθέσιμα των πρεσβειών
Πάντως κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν πως πρόκειται για πάγια τακτική πολλών ετών και δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με την έλλειψη ρευστότητας στη χώρα.
Κουμουτσάκος: Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση
Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα διευκρινίσεις και να ενημερώσει πλήρως για το θέμα της μεταφοράς από τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της χώρας, των προξενικών εισπράξεων. «Οφείλει να το πράξει άμεσα για να μη δημιουργούνται στο εξωτερικό εντυπώσεις, που πλήττουν την εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας» τόνισε ο κ.Κουμουτσάκος.
ΠΑΣΟΚ: Βοηθάει αυτό στη διαπραγμάτευση;
Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, παρατηρεί ότι η κυβέρνηση «τώρα μαζεύει ότι εισπράξεις έχουν οι πρεσβείες και προξενεία μας από προξενικές πράξεις» και σημειώνει επίσης ότι «η ενέργεια αυτή - ιδίως τις ημέρες αυτές - στέλνει σε όλο το κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κολλημένη στο τοίχο λόγω ταμειακών αναγκών».
Και αναρωτιέται: «Βοηθάει αυτό την οποία διαπραγμάτευση; Εντάσσεται σε κάποια στρατηγική; Υπαγορεύεται από τη θεωρία των παιγνίων;» ΠΗΓΗ