13 Μαΐου 2015

Χρησμός Βαρουφάκη: «Δεν ξέρω αν θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο»

«Δεν υπάρχει λύση Μάγιερ για διπλό νόμισμα, για την κυβέρνηση υπάρχει μόνο πολιτική λύση»: Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε, ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ότι «όπως πάντα, σε μια διαπραγμάτευση υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές».Ο υπουργός πολιορκήθηκε από καθαρίστριες που είχαν σύμβαση έργου και προχώρησε σε μία δήλωση που μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες.
Ο κ. Βαρουφάκης τις παρέπεμψε σε ανακοίνωσή του, λέγοντας πως οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, εκείνες του ανταπάντησαν ότι θέλουν σταθερή και μόνιμη εργασία και μετά τον Δεκέμβριο του 2015. Τότε ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως δεν ξέρει αν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα είπε: «Μπορώ να δεσμευτώ ότι θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο; Εάν είμαστε, η δέσμευση είναι απόλυτη».
Μάλιστα, πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυρία που τον είχε πλησιάσει: «Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε κυβέρνηση και εσείς να είστε στο δρόμο».
Σημειώνεται πως δημοσίευμα της Welt αναφέρει σήμερα πως ο πρώην επικεφαλής αναλυτής της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ ταξίδεψε στις 28 Απριλίου στην Αθήνα για να παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση τις απόψεις τους για την υιοθέτηση ενός διπλού νομίσματος, του περίφημου «Geuro».
Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Geuro σύμφωνα με τον Μάγιερ είναι ότι με αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψει πλήρως τη νομισματική ένωση.
Αν και η επίσκεψη του στην Αθήνα ήταν ιδιωτική ο γερμανός οικονομολόγος αποκάλυψε στην Welt λεπτομέρειες της, λέγοντας ότι μετέβη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών με τον οποί συζήτησε για πολλά θέματα  και όχι μόνο για το παράλληλο νόμισμα. Ο ίδιος τόνισε, πάντως, ότι παρά την παρουσίαση, ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά ούτε και ο Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο επίσης συναντήθηκε δεν τον ενημέρωσαν για το πως θα κινηθούν μετά την παρουσίαση που τους έκανε.