19 Φεβρουαρίου 2015

Το πρώτο μοντέλο με σύνδρομο Down αξίζει κάθε κλικ του φακού

Είναι ενεργή ακτιβίστρια και νεοφερμένο μοντέλο στον χώρο της μόδας. Ονομάζεται Jamie Brewer και είναι το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down που τράβηξε τα φλας της δημοσιότητας μέσα από έναν δύσκολο και προσωπικό αγώνα να διαλύσει συγκεκριμένα στερεότυπα.
Η Jamie Brewer είναι το πρώτο μοντέλο με σύνδρομο Down που διέσχισε πριν λίγες ημέρες, τις πασαρέλες της Νέας Υόρκης στα πλαίσια της Εβδομάδας Μόδας. “Νέες κοπέλες που παρακολουθούν την πορεία μου, λένε συχνά, 'αν τα κατάφερε εκείνη, τότε μπορώ κι εγώ'. Το παράδειγμά μου αποτελεί ίσως, αληθινή έμπνευση και λειτουργεί ως πηγή ενθάρρυνσης για τον υπόλοιπο κόσμο”, αναφέρει η ίδια στην εκπομπή “Today”.
Με ρούχα της σχεδιάστριας Carrie Hammer, η 30χρονη ακτιβίστρια σαγήνεψε τα πλήθη όταν ανέβηκε στην πασαρέλα. Στον υπόλοιπο χρόνο που διαθέτει, μάχεται για τα δικαιώματα των ατόμων με σύνδρομο Down προσπαθώντας να υπονομεύσει τη σημασία του όρου “καθυστερημένοι” που χρησιμοποιείται πολλές φορές, εναντίον αυτών των ατόμων.
Η δημόσια εμφάνισή της έγινε στα πλαίσια της καμπάνιας, “Role models Not Runway Models” και έκτοτε αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού. Όπως αναφέρει σε σχετική της συνέντευξη, η πρώτη της επαφή με τα φώτα της δημοσιότητας συνέβη το 1999 όταν βρισκόταν ακόμη στο Γυμνάσιο και αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής. Το αποτέλεσμα ήταν να καταφέρει να συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις αλλά και επεισόδια της σειράς American Horror Story.

Η Jamie Brewer λίγο πριν την επίσημη εμφάνιση
Η Jamie Brewer λίγο πριν την επίσημη εμφάνιση

Το φόρεμα που έβαλε στην Εβδομάδα Μόδας η Jamie Brewer, ήταν εμπνευσμένο ακριβώς από αυτή τη σειρά. Όπως δήλωσε η ίδια ένιωσε
υπέροχα, φορώντας το, ενώ η σχεδιάστρια Carrie Hammer σημείωσε: “Διάλεξα ένα φόρεμα που θα μπορούσε να αναδείξει το υπέροχο σώμα της κι έτσι προτίμησα αυτό που είναι σε γραμμή Α. Η Jamie έχει μικρή μέση και καμπύλες”.
Όπως προαναφέρθηκε, η Jamie Brewer μάχεται για τα δικαιώματα των ανθρώπων με σύνδρομο Down. Έχει εκπροσωπήσει πολλά άτομα που φέρουν το σύνδρομο ενώ η κοινωνική της δράση απογειώθηκε όταν κατόρθωσε να μιλήσει με τους γερουσιαστές της πολιτείας του Τέξας. Ήθελε να τους πείσει να “περάσουν” έναν νόμο που θα καταργεί νομοθετικά στην πολιτεία, τη λέξη, “καθυστερημένος”. Και τελικά τα κατάφερε.
Το παράδειγμά της αποτελεί πράγματι πρότυπο για πολλά νέα μοντέλα ή νεαρές κοπέλες που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο αλλά το βάζουν εύκολα κάτω στις πρώτες δυσκολίες της "αποδοχής" που συνδέεται με το επάγγελμα.

http://www.pathfinder.gr/stories/4195405/to-proto-montelo-me-syndromo-down-axizei-kathe-klik-toy-fakoy/