20 Φεβρουαρίου 2015

Συμβιβαστική λύση ζητούν οι ΗΠΑ

Την ανησυχία ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωζώνη πίσω στην ύφεση, επηρεάζοντας έτσι την αμερικανική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, εκφράζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Όπως σημειώνεται, η Ουάσιγκτον ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να κινηθούν επιθετικά για να αποφευχθεί η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».
Ειδικότερα, η WSJ κάνει αναφορά στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου με Ευρωπαίους αξιωματούχους (τον πρόεδρο τουEurogroup και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας), καθώς και με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη. «Ο κ. Λιου ενθάρρυνε όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε συμφωνία, αποτρέποντας την αποδυνάμωση της Ευρωζώνης» και τη «διάχυση της κρίσης πέραν του Ατλαντικού», επισημαίνεται στο δημοσίευμα. «Έχουμε τονίσει πως θα χρειαστεί εποικοδομητικός και ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός και ότι θα απαιτηθεί συμβιβασμός», είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών στους συνομιλητές του.
Όπως τονίζεται επίσης, «κορυφαία οικονομικά στελέχη του προέδρου Ομπάμα αύξησαν τις τελευταίες ημέρες την πίεση προς την Ελλάδα και τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη».
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει την Ελλάδα «να προχωρήσει με τα μέτρα που θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη», ενώ έχουν προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους εταίρους της πως «αν συνεχίσουν να πιέζουν τόσο έντονα τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η στρατηγική αυτή είναι πιθανό να αυξήσει το ρίσκο της χώρας να εξέλθει από την Ευρωζώνη».
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν «κάποια συμβιβαστική λύση» για όλες τις πλευρές, προσθέτοντας επίσης ότι απαιτούν «να χαμηλώσουν οι τόνοι στη ρητορική».
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/918429/wsJ-sumbibastiki-lusi-zitoun-oi-ipa