17 Φεβρουαρίου 2015

Reuters: «Η ΕΚΤ συνεχίζει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες»

Δεν αναμένεται να αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα να ακυρωθεί η έγκριση που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκτακτη αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε πηγή ενήμερη για το συγκεκριμένο θέμα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.


«Δεν αναμένεται να υπάρξει ξαφνικό τέλος (της χορήγησης ρευστότητας μέσω) του ELA αυτή την εβδομάδα», ανέφερε η πηγή αυτή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει την Τετάρτη για να αξιολογήσει την χρηματοδότηση από τον λεγόμενο μηχανισμό επείγουσας χορήγησης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο με αντάλλαγμα την παροχή ρευστότητας, μετακυλίοντας το βάρος της χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού ELA στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ).
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τον έλεγχο του συγκεκριμένου τρόπου χρηματοδότησης, ένα χρηματοδοτικό μέτρο που υπόκειται σε πολύ πιεστικές τραπεζικές συνθήκες.

Οι κανόνες της ΕΚΤ ορίζουν ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να παρέχουν αυτή τη χρηματοδότηση προσωρινά και δίδεται μόνο σε φερέγγυα τραπεζικά ιδρύματα.

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5210612/reuters-h-ekt-synexizei-thn-xorhghsh-ektakths-reystothtas-stis-ellhnikes-trapezes/