18 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας σε Stern: “Αν θέλει ο Σόιμπλε μπορεί να μας βοηθήσει να ξεδιαλύνουμε το σκάνδαλο Siemens”

Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε αποκρατικοποιήσεις αλλά ξεπούλημα της περιουσίας" τόνισε σε συνέντευξή του ο Αλ,Τσίπρας, που υποστήριξε πως δεν θα θέσει αίτημα βοήθειας προς τη Ρωσία

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα γίνει καλύτερη χώρα σε περίπτωση που πάρει την παράταση των έξι μηνών που
διεκδικεί από τους εταίρους της εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο περιοδικό Stern, που στέλνει το μήνυμα πως το παλιό πρόγραμμα έχει τελειώσει και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκπληρώσεις τους όρους.
Παράλληλα αποδέχεται το σκεπτικό Βαρουφάκη ότι όταν μπαίνει κανείς σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και το ενδεχόμενο ρήξης.
Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα ζητήσει χρηματοδότηση από τη Ρωσία ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι «για την ώρα έχουμε στο μυαλό μας μόνο μια ευρωπαϊκή λύση. Εμείς ως χώρα ανήκουμε στην ευρωζώνη. Θα ήταν λάθος να θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την πολιτική ενότητα. Γνωρίζουμε πληρώς το γεωπολιτικό ρόλο κλειδί που έχει η Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μια σταθερά σε μια ευαίσθητη περιοχή».
Κληθείς να σχολιάσει την Άνγκελα Μέρκελ ως προσωπικότητα ο πρωθυπουργός απαντά ότι την βρήκα πιο ευγενική και όχι τόσο στυφή όσο την παρουσιάζουν τα ΜΜΕ προσθέτοντας ότι «εκτιμώ ότι είναι πραγματίστρια που θέλει να προωθήσει την Ευρώπη και να βρει μια λύση με την Ελλάδα». Στην ερώτηση, δε, για το αν θα απευθύνει πρόσκληση στην Γερμανίδα Καγκελάριο να επισκεφθεί την Ελλάδα ο κ. Τσίπρας απαντά: Γιατί όχι; Είμαστε γνωστοί για τη φιλοξενία μας. Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές.
Ο Γερμανός δημοσιογράφος ρωτά τον πρωθυπουργό για τη στάση του απέναντι στην Task Force με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «δεν έχουμε κανένα θέμα με τον συμπατριώτη σας τον Χορστ Ράιχενμπαχ. Όποιος μας συμβουλεύει είναι καλοδεχούμενος».
Ο πρωθυπουργός δεν αποφεύγει να επαναφέρει και το θέμα της Siemens όταν ρωτάται για την απάντησή του όσον αφορά την προσφορά Σόιμπλε να στείλει στην Ελλάδα 500 εφοριακούς. «Θα πρέπει να μας στείλει 5.000 αν θέλει να μας βοηθήσει με τη φοροδιαφυγή. Και καθώς θα το κάνει αυτό, η Γερμανική κυβέρνηση μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε το σκάνδαλο διαφθοράς της Siemens».
Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ο πρωθυπουργός απαντά «θα το δούμε» όταν ερωτάται για τη διάλυση του ΤΑΙΠΕΔ προσθέτοντας ότι το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρxαν αποκρατικοποιήσεις αλλά ξεπούλημα.
Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το κράτος να έχει τον έλεγχο κρίσιμων τομέων της ελληνικής οικονομίας ώστε να μπορεί να έχει όφελος. Ειδικά, δε, για τα αεροδρόμια χαρακτηρίζει «δίκαια» την προσφορά του 1 δισ. ευρώ της Fraport AG για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αλλά προσθέτει ότι «τα αεροδρόμια είναι κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα βγάζει τα προς το ζην. Πρέπει να το εξετάσουμε».
Μιλώντας, τέλος, για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα αυτό δεν αφορά το να πάρουμε στα χέρια μας οικονομικές πηγές που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τη δύσκολη κατάσταση αλλά την εκπλήρωση μιας ιστορικής υποχρέωσης.

http://www.7imeres.gr/