17 Φεβρουαρίου 2015

H Ελλάδα καταθέτει αίτημα εξάμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης

Κατάθεση ελληνικού αιτήματος για παράταση του παρόντος προγράμματος,θα καταθέτει ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης ο οποίος είχε συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί την Τρίτη, όπου συζήτησαν το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με επιστολή της ελληνικής
κυβέρνησης προς τον Γ. Ντάισελμπλουμ θα ζητείται η παράταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης για έξι μήνες υπό όρους.
Θα αναγνωρίσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους αλλά θα θέσει και όρους οι οποίοι περιλαμβάνονταν στο περίφημο πλέον «κείμενο Μοσκοβισί» που ήταν έτοιμος να υπογράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Πρόκειται για έναν ελιγμό της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και ταυτόχρονα να μη γίνει πλήρως αποδεκτό το «κείμενο Ντάισελμπλουμ» που χθες απορρίφθηκε από τον υπουργό Οικονομικών.
Το Reuters μετέδωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει παράταση του μνημονίου αύριο Τετάρτη για να λυθεί έτσι ο γόρδιος δεσμός και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Πιθανότατα η κατάθεση αιτήματος ώστε να γίνει την Παρασκευή έκτακτο Eurogroup να επιταχύνθηκε εξαιτίας της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ που θα αποφασίσει τη συνέχιση ή όχι της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

Nωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει απότομη διακοπή αυτή την εβδομάδα στην έγκριση που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
«Δεν αναμένεται να υπάρξει ξαφνικό τέλος (της χορήγησης ρευστότητας μέσω) του ELA αυτή την εβδομάδα», ανέφερε η πηγή αυτή.

http://www.imerisia.gr/