18 Φεβρουαρίου 2015

Ο Νίκος Αλιβιζάτος ένωσε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Λίγη ώρα πριν από τις πέντε το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας είπε από βήματος το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου. Η αντίδραση του Ποταμιού ήταν άμεση. Στις 5.23 το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει δική του πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο. Δεν πέρασαν ούτε δύο ώρες και το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε το κόμμα του Θεοδωράκη, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι,
αφήνοντας στην άκρη την αμοιβαία - για να το πούμε κομψά - καχυποψία, συμφωνούν και στηρίζουν για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα το ίδιο πρόσωπο, κόντρα στην κυβερνητική επιλογή.
Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του επικεφαλής, ο συνταγματολόγος «συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ήδη από την προηγούμενη προεδρική εκλογή υποστηρίζει Το Ποτάμι ότι πρέπει να έχει ο πρώτος πολίτης της χώρας». Αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ύστερα από εισήγηση του Βαγγέλη Βενιζέλου αποφάσισε ομόφωνα να μη στηρίξει την πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «για λόγους βαθύτατα πολιτικούς». Οι δύο άνδρες, Βενιζέλος και Θεοδωράκης, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε επαφή. Για το θέμα Αλιβιζάτου ωστόσο δεν είχε υπάρξει συνεννόηση εκ των προτέρων.

«Συμφραζόμενα». Από τη Χαριλάου Τρικούπη αιτιολόγησαν την επιλογή τους σημειώνοντας πως «κάθε επιλογή προσώπου παραπέμπει σε πολιτικά και ιστορικά συμφραζόμενα». Και προσέθεσαν ότι «άλλο η θεσμική συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλο η χρησιμοποίηση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να φανεί ότι συμπίπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα δύο κόμματα του τεχνητού διπολισμού, ενώ επί της ουσίας απουσιάζουν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικά εθνικής συναίνεσης». Ετσι, και οι 13 βουλευτές του Κινήματος θα ψηφίσουν τον Αλιβιζάτο. Η στάση του ΠΑΣΟΚ είχε διαφανεί και από ένα τιτίβισμα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παυλόπουλου. «Στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα προτείνω να μην ψηφίσει για ΠτΔ τον άνθρωπο που απορύθμισε τη δημόσια διοίκηση και συνέβαλε στη δημιουργία της κρίσης» έγραψε.
Ο Θεοδωράκης είχε ρίξει το όνομα του Νίκου Αλιβιζάτου στο τραπέζι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, ερωτώμενος σε συνέντευξη ποιον θα πρότεινε εκείνος για την επικείμενη προεδρική εκλογή. Ο καθηγητής είχε σπεύσει τότε να δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η Προεδρία. Στην ουσία όμως δεν ήταν πρόταση με την τυπική του όρου έννοια, μιας και εκείνη την περίοδο Το Ποτάμι δεν είχε κοινοβουλευτική παρουσία. Ηταν απλώς μια απόπειρα του Θεοδωράκη να «φωτογραφίσει» το πρόσωπο που φανταζόταν ότι θα ενσάρκωνε καλύτερα τον θεσμό.
Στην προχθεσινή ΚΟ του Ποταμιού, πάντως, το όνομα του συνταγματολόγου μαζί με αυτό του Νικηφόρου Διαμαντούρου ήταν τα επικρατέστερα από όσα συζήτησαν οι του κόμματος να προτείνουν, μιας και δεν συμφωνούσαν με την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, η οποία θεωρείτο μέχρι την τελευταία στιγμή η πιθανότερη επιλογή του Πρωθυπουργού.


http://www.tanea.gr/news/politics/article/5210780/o-alibizatos-enwnei-potami-kai-pasok/