18 Φεβρουαρίου, 2015

Κρίσιμη η 24η Φεβρουαρίου

«Πιο κοντά στο χείλος της καταστροφής» είναι ο τίτλος άρθρου του Economist, επισημαίνοντας ότι , οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων κατέρρευσαν το βράδυ της Δευτέρας 16/2, την ίδια ώρα που εξαντλούνται σιγά σιγά τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας.


«Στις 16 Φεβρουαρίου ήταν 18 εναντίον ενός, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα: Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εναντίον της Ελλάδας», γράφει το οικονομικό περιοδικό υπογραμμίζοντας πως η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας -για πολλούς η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να υπάρξει συμφωνία - διεκόπη βιαίως.

«Και αυτό συνέβη για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκης, απέρριψε την πρόταση του Eurogroup - που έκανε λόγο για παράταση του μνημονίου - ως παράλογη και απαράδεκτη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup επιμένει να λέει όχι στο πρόγραμμα - γέφυρα που αξιώνει η Ελλάδα, διαμηνύοντας πως το ελληνικό αίτημα είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που προτείνει η Ευρωζώνη:

Το πρόγραμμα - γέφυρα που αξιώνει η Ελλάδα δεν διαφέρει από την παράταση του μνημονίου που προτείνει το Eurogroup.

Aπλά είναι όλα θέμα λέξεων...».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη δημοφιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι οι Έλληνες παρά το γεγονός αυτό συνεχίζουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο με ηπιότερους ρυθμούς από ότι τον Ιανουάριο του 2015 .

«Μετά και το σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει τον αντιδημοφιλή φόρο ακίνητης περιουσίας και την αύξηση του αφορολόγητου, ο κίνδυνος να εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας ολοένα και αυξάνεται. Είναι κίνδυνος εβδομάδων τελικά και όχι μηνών...», καταλήγει.

Κέρδος online   18/2/2015 15:23