2 Μαΐου 2015

Apple Watch Hands-On


Η 24η Απριλίου είναι μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες για την Apple αφού εκείνη την ημέρα η εταιρεία θα κάνει την είσοδο της σε μια νέα κατηγορία gadgets, αυτή των smartwatches. Πέντε χρόνια μετά το iPad, η Apple θέλει να ορίσει ακόμα μια νέα κατηγορία, η οποία βρίσκεται στα πρώτα της βήματα.


Η διαδικασία κυκλοφορίας του Apple Watch στα καταστήματα σίγουρα δεν αποτελεί από τις κορυφαίες στιγμές της Apple αφού αυτή θα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον αρχικά μόνο online, χωρίς να υπάρχει διαθέσιμο stock ακόμα και στα ίδια καταστήματα της εταιρείας ανά τον κόσμο. Μάλιστα όσοι προσέλθουν στα καταστήματα, μπορούν μόνο να πραγματοποιήσουν μόνο ηλεκτρονική παραγγελία του Watch, η οποία θα παραδοθεί όμως τουλάχιστον μετά από 2 μήνες.

Βρεθήκαμε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο και μπορέσαμε να δοκιμάσουμε όλες τις διαθέσιμες εκδόσεις του Apple Watch οι οποίες η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετές, με τιμές που ξεκινάνε από τα 400 ευρώ και φθάνουν ακόμα και τα 16.000 ευρώ. Ακολουθούν οι πρώτες μας εντυπώσεις.

Επιλογές, επιλογές, επιλογές

Αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Apple και «χαθείτε» ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές του Watch, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Ακολουθώντας μια εντελώς νέα πολιτική, η Apple ούτε λίγο ούτε πολύ διαθέτει το Apple Watch σε 2 μεγέθη, σε τρία διαφορετικά μοντέλα, με τον χρήστη να καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε 30 περίπου διαφορετικά σχέδια, και με τις τιμές να εκτοξεύονται ανάμεσα στα μοντέλα.

Όσον αφορά την εμφάνιση, δε μπορούμε να πούμε ότι μας εντυπωσίασε, ίσως κυρίως εξαιτίας του σχήματος της οθόνης που επέλεξε η Apple και η οποία είναι ορθογώνια και όχι στρογγυλή όπως συναντάμε στα κλασσικά ρολόγια. Ακόμα δεν είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η συσκευή δεν είναι αδιάβροχη, αν και η αντοχή της είναι εξασφαλισμένη σε έκτακτες περιπτώσεις όπως σε μια ελαφριά βροχή.

Οι δύο διαστάσεις στις οποίες διατίθεται το Apple Watch είναι με κάσα διαμέτρου 38 χιλιοστών και 42 χιλιοστών, με την οθόνη να είναι φυσικά μεγαλύτερη στη δεύτερη περίπτωση. Για να δείτε την διαφορά που υπάρχει πάνω στο χέρι ανάμεσα στις δύο εκδόσεις, ρίξτε μια ματιά στη μίνι βιντεοπαρουσίαση μας αλλά και στην παρακάτω φωτογραφία.


Δημοσιευμένη Εικόνα
Τα δύο διαθέσιμα μεγέθη, αριστερά το 42 χιλιοστών μοντέλο και δεξιά των 38 χιλιοστών

Σημαντική επισήμανση: Από το πιο φθηνό μοντέλο έως στο πιο ακριβό μοντέλο, οι λειτουργίες του gadget παραμένουν ίδιες και απαράλλαχτες, με τη διαφορά να υπάρχει στην ποιότητα κατασκευής του Watch, στα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί και φυσικά στο λουράκι.

Η αρχή γίνεται με το Apple Watch Sport Edition το οποίο όπως φανερώνει η ονομασία του, απευθύνεται κυρίως σε όσους ασχολούνται με αθλήματα, και έχει πλαστικό λουράκι και καλή κατασκευή από αλουμίνιο. Η οθόνη προστατεύεται από ανθεκτικό γυαλί Ion X.

Διατίθεται με πέντε διαφορετικού χρώματος λουράκια όπως άσπρο, μαύρο, πράσινο και άλλα, με το δέσιμο (ασφάλιση) στο λουράκι να γίνεται εύκολα. Στην περίπτωση του Apple Watch Sport Edition, οι τιμές ξεκινάνε από τα €400 για το μοντέλο των 38 χιλιοστών και ανεβαίνει στα €450 για το μεγαλύτερο μοντέλο των 42 χιλιοστών.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Το κάτω μέρος του Apple Watch Sport Edition

Η μεσαία κατηγορία ονομάζεται απλά Apple Watch, κάτι που μάλλον μπερδεύει τον καταναλωτή. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο ατσάλι, διαθέτει κεραμικό υλικό στο πίσω μέρος για την προστασία των αισθητήρων μέτρησης των καρδιακών παλμών μας, ενώ η οθόνη προστατεύεται με κρύσταλλο ζαφείρι, αποτελώντας την καλύτερη λύση έναντι των γρατζουνιών.

Σίγουρα η έκδοση αυτή δείχνει πιο πολυτελής από την προηγούμενη, ειδικά όταν συνδυαστεί με δερμάτινα λουράκια αλλά και μεταλλικά -από ανοξείδωτο ατσάλι επίσης- μπρασελέ. Για να πάρετε μια ιδέα για το πώς «δένουν» τα λουράκια αυτά πάνω στο Apple Watch, μπορείτε να δείτε την βιντεροπαρουσίαση μας,.

20 διαφορετικές επιλογές βρίσκονται στην διάθεση του υποψήφιου αγοραστή, με τις τιμές να ξεκινάνε από τα €650 για το Apple Watch των 38 χιλιοστών με το πλαστικό λουράκι, από τα €749 για αυτό με το δερμάτινο λουράκι, ενώ με το μεταλλικό μπρασελέ (από ανοξείδωτο ατσάλι) ανεβάζει άμεσα την αξία του Apple Watch στα €1149.

Τέλος, μπορέσαμε να δοκιμάσουμε και το τρίτο και κορυφαίο μοντέλο της σειράς, το Apple Watch Edition του οποίου η τιμή είναι €16.000. Ο λόγος για την υψηλή τιμή είναι για μία ακόμη φορά η ποιότητα των υλικών και φυσικά του χρυσού των 18 καρατίων ο οποίος και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην κατασκευή του. Το βάρος του ήταν με διαφορά το μεγαλύτερο πάνω στο χέρι μας συγκριτικά με τα υπόλοιπα δύο μοντέλα, ενώ έρχεται σε ειδική βάση που περιέχει ασύρματο φορτιστή. Είναι μάλιστα το δεύτερο εξάρτημα της Apple που βλέπουμε και το οποίο διαθέτει θύρα USB-C.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Το κάτω μέρος του Apple Watch Edition, με κόστος €16.000

Apple Watch Edition Apple Watch Edition Apple Watch Edition
Τεχνικά

Το Apple Watch απευθύνεται αποκλειστικά σε κατόχους iPhone 5 και άνω, αφήνοντας εκτός τους κατόχους android smartphones, κάτι που δε μας δημιουργεί την οποιαδήποτε έκπληξη

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το Apple Watch έρχεται σε δύο διαφορετικά μεγέθη, η μία με διάμετρο 38 χιλιοστών και μια δεύτερη στα 42 χιλιοστά. Το μέγεθος της οθόνης στην πρώτη περίπτωση έχει διαστάσεις 1.5 ιντσών ενώ στη δεύτερη 1.7 ιντσών.

Μπορέσαμε να δοκιμάσουμε και τις δύο εκδόσεις, με τις περισσότερες εντυπώσεις να κλέβει όπως αναμενόταν το μοντέλο με την μεγαλύτερη οθόνη. Κάτω ακριβώς υπάρχουν οι αισθητήρες μέτρησης καρδιακών παλμών, αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο του Apple Watch αλλά και των περισσοτέρων smartwatches. Επιπλέον στο κάτω μέρος συνδέεται και ο φορτιστής του Watch, τον οποίο δε μπορέσαμε όμως να δοκιμάσουμε.

Τα χρώματα της οθόνης είναι αρκετά όμορφα, ενώ στα δεξιά κρύβονται τα δύο πλήκτρα του Apple Watch. Το πρώτο μας δίνει πρόσβαση σε 12 προεπιλεγμένες επαφές ενώ το δεύτερο ονομάζεται Digital Crown (Ψηφιακή Κορώνα) και είναι η προσπάθεια της Apple να φέρει μια κλασσική λειτουργία ρολογιού, στη νέα εποχή. Μόλις γυρίζουμε το Digital Crown και ανάλογα με την εφαρμογή που βρισκόμαστε, μπορούμε να κάνουμε zoom in/out, να αλλάζουμε χρώματα, ή να κάνουμε scroll, λειτουργίες οι οποίες έχουν ως μοναδικό σκοπό να αντικαταστήσουν το πάτημα της οθόνης αφής με το δάκτυλο σας, κάτι που όταν γίνεται "κρύβει" το περιεχόμενο της οθόνης.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Digital Crown και πλήκτρο για συντομεύσεις

Μπορούμε να πούμε ότι κάτι τέτοιο το καταφέρνει αρκετά καλά ενώ πατώντας το δύο φορές, οδηγούμαστε στην κεντρική οθόνη η οποία περιέχει όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές. Εδώ θα λέγαμε ότι η δουλειά της Apple έχει μείνει μάλλον ημιτελής αφού χρειάζεται να φέρετε κάποιο εικονίδιο στο μέσο της οθόνης προκειμένου να "αντιληφθεί" το Digital Crowd ότι είναι αυτή είναι που θέλετε να ενεργοποιήσετε.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας του Apple Watch είναι το Force Touch. Πατώντας την οθόνη με μεγαλύτερη πίεση, ενεργοποιούνται αυτόματα νέες επιλογές, πάντα ανάλογα με την εφαρμογή όπου βρισκόμαστε. Για παράδειγμα, με το να βρισκόμαστε στην οθόνη εμφάνισης της ώρας, μπορούμε με παρατεταμένο πάτημα να επιλέξουμε διαφορετικές εμφανίσεις ενώ επιλέγοντας ένα e-mail, μπορούμε να το διαγράψουμε, να απαντήσουμε ή να το αρχειοθετήσουμε. Η σχετική λειτουργία δουλεύει αρκετά καλά, αν και πάλι χρειάζεται μια περίοδο δοκιμών προκειμένου να τη συνηθίσετε.

Ο αποθηκευτικός χώρος επαρκεί για την αποθήκευση τραγουδιών έως και 2GB στην εσωτερική μνήμη του ρολογιού ενώ το όριο για τις διαθέσιμες φωτογραφίες που μπορούμε να αποθηκεύσουμε είναι μόλις 75MB.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών που κάναμε, μπορέσαμε να «αισθανθούμε» το Taptic Engine, τη μέθοδο δόνησης η οποία ανάλογα με τη λειτουργία, μπορεί να μας ειδοποιεί για αναπάντητες κλήσεις, μηνύματα, ή κάποια άλλη ειδοποίηση, χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξουμε καν το ρολόι ή το κινητό μας.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της ώρας στο Apple Watch, ο Μίκυ

Η δόνηση είναι αρκετά έντονη ενώ θέλουμε να δούμε σε μια πιο αναλυτική δοκιμή, αν μπορούμε να ορίσουμε διαφορετικού επιπέδου δόνηση ανάλογα με την επαφή που μας καλεί ή την εφαρμογή που μας στέλνει ειδοποιήσεις.

Συγκρίνοντας το Apple Watch με άλλα έξυπνα ρολόγια της αγοράς, θα δούμε ότι δεν ενσωματώνει GPS δέκτη, κάτι που στηρίζεται αποκλειστικά στο iPhone, όπως επίσης και ασύρματη υποστήριξη, μια απουσία που δε συνηθίζουμε να βλέπουμε ανάμεσα στα gadgets που έχουμε παρουσιάσει

Χρήση

Έχοντας εμπειρία τον τελευταίο χρόνο με την πλατφόρμα του Android Wear, περιμέναμε να δούμε με αγωνία την πρόταση της Apple στα έξυπνα ρολόγια, ειδικά πάνω σε ένα τομέα που τον γνωρίζει πολύ καλά, αυτό του περιβάλλοντος χρήσης.

Αν και η βιντεοπαρουσίαση που συνοδεύει το mini review αυτό, προσφέρει μια πολύ καλύτερη εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένετε, η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε κάτι επαναστατικό, με την πρώτη επαφή να μας προσγειώνει άμεσα. Το digital crown δείχνει να κάνει καλά τη δουλειά του ως εναλλακτικός τρόπος χειρισμού ενός έξυπνου ρολογιού όμως έχει περιορισμούς και μας κούρασε λίγο μετά από έντονη χρήση.

Πατώντας μια φορά το digital crown, βρισκόμαστε στην οθόνη με την ώρα ενώ πατώντας το άλλη μια φορά, βρισκόμαστε στην αρχική οθόνη του Apple Watch το οποίο αποτελείται από μικρά κυκλικά εικονίδια, καθένα από τα οποία είναι μια διαφορετική εφαρμογή. Ήδη ο χώρος είναι αρκετά γεμάτος με τις προεγκατεστημένες εφαρμογές, ενώ κρατάμε μια επιφύλαξη για την κατάσταση που θα επικρατεί από τις 24 Απριλίου και μετά, όταν θα υπάρχουν εκατοντάδες νέες κυκλοφορίες μέσω του App Store.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Η κεντρική οθόνη του Apple Watch

Από την οθόνη εμφάνισης της ώρας, μπορούμε κάνοντας κίνηση από κάτω προς τα πάνω, να εμφανίσουμε τα Glance screens, μικρές καρτέλες δηλαδή που έρχονται από εγκατεστημένες εφαρμογές και εμφανίζουν γρήγορα κάποιες πληροφορίες όπως τιμές μετοχών, υπόλοιπο μπαταρίας, καιρός κ.α

Η μετάβαση στα μενού και στις εφαρμογές γίνεται με ταχύτητα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, χωρίς να συναντήσουμε κάποιες καθυστερήσεις, παρά μόνο στο φόρτωμα της εφαρμογής του καιρού. Κατά τα άλλα οι εφαρμογές φορτώνουν αρκετά γρήγορα, ενώ ξεχωρίσαμε την εφαρμογή των χαρτών η οποία χρησιμοποιεί το GPS δέκτη του iPhone για την πραγματοποίηση μιας πλοήγησης με οδηγίες turn by turn.

Από πλευράς σχεδιασμού, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει με διαφορά η εφαρμογή της γυμναστικής, η οποία είναι σε θέση να σας ενημερώσει όταν θα ολοκληρώσετε τον ημερήσιο στόχο σας. Μέσα από το Apple Watch έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε με τις επαφές σας με διάφορους τρόπους. Μπορείτε για παράδειγμα να πραγματοποιήσετε μια τηλεφωνική κλήση χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο ακουστικό και μικρόφωνο, χωρίς να μπορέσουμε όμως να επιβεβαιώσουμε την ποιότητα ήχου.

Ένας άλλος τρόπος αφορά την περίπτωση που ο παραλήπτης του μηνύματος διαθέτει και αυτός Apple Watch, έτσι ώστε να μπορούμε να του ζωγραφίσουμε ένα μικρό σχέδιο πάνω στην οθόνη. Και αυτή η λειτουργία αλλά και μια άλλη κατά την οποία μπορούμε να στείλουμε τον καρδιακό μας παλμό, τον οποίο ο παραλήπτης θα νοιώθει μέσω της δόνησης, είναι θα λέγαμε κυρίως demo λειτουργίες προκειμένου να τις δείχνετε στους φίλους σας, χωρίς να έχουν κάποια πραγματική χρησιμότητα. Επιπλέον ο περιορισμός του να διαθέτουν και οι δύο πλευρές μιας συζήτησης, από ένα Apple Watch, ίσως αποτελέσει ταφόπλακα στη διάδοση τους, εκτός και αν η Apple φέρει τις λειτουργίες αυτές στο iPhone.

Apple Watch με μεταλλικό μπρασελέ Apple Watch Sport Edition Apple Watch

Σε περίπτωση που θέλετε να στείλετε ένα γραπτό μήνυμα ή ένα e-mail, το ρόλο του πληκτρολογίου αναλαμβάνει η Siri, η ψηφιακή βοηθός η οποία όπως και στο iPhone, αναλαμβάνει πολύ καλά να μετατρέπει το φωνητικό λόγο σε γραπτό. Οι δοκιμές μας έγιναν όλες αναγκαστικά στην αγγλική γλώσσα με πολύ καλά αποτελέσματα αλλά όπως μας διαβεβαίωσαν, αν ο χρήστης του iPhone χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα, τότε μπορεί να εκφωνήσει τις προτάσεις του στα ελληνικά προκειμένου αυτές να μετατραπούν σε κείμενο.

Συμπεράσματα

Δε γνωρίζουμε ακόμα το πότε και αν θα κυκλοφορήσει το Apple Watch στην Ελλάδα, όμως σίγουρα μένουν αρκετά ακόμη πράγματα που θα θέλαμε να δοκιμάσουμε, διατηρώντας όμως από τώρα τις επιφυλάξεις μας για τη νέα δημιουργία της Apple.

Αυτές περιλαμβάνουν τις πολλές διαφορετικές επιλογές, το περιβάλλον χρήσης το οποίο θέλει σίγουρα ένα χρονικό διάστημα εξοικείωσης, και κυρίως την τιμή του η οποία αν και για τη Sport έκδοση βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τις κορυφαίες προτάσεις του Android Wear, εντούτοις στη συνέχεια χάνεται κάπου το μέτρο.

Το θέμα της τιμής έχει άμεση σχέση και με τις ίδιες τις δυνατότητες του ρολογιού αφού η πιθανή αναβάθμιση του σε ένα χρόνο με τη νέα γενιά, θα καταστήσει άμεσα την προηγούμενη γενιά παρωχημένη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε όσους έχουν συνηθίσει να φοράνε κάποιο κλασσικό ρολόι, και οι οποίοι πολύ δύσκολα θα το αντικαταστήσουν με το Apple Watch.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Και τα τρία μοντέλα, Apple Watch Sport Edition, Apple Watch, Apple Watch Edition

Ένα από τα στοιχήματα της Apple είναι και οι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών, οι οποίοι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα στηρίξουν το νέο gadget της εταιρείας από την πρώτη ημέρα με εκατοντάδες εφαρμογές. Θα είναι όμως σε θέση οι εφαρμογές αυτές να προσφέρουν στο Apple Watch, χρήσιμες δυνατότητες, ανεβάζοντας έτσι τη χρησιμότητα του;

Ένας ακόμη παράγοντας που μένει να δοκιμάσουμε στο μέλλον είναι αυτός που αναφέρει η ίδια η Apple, ότι θα κάνει αρκετά λιγότερες τις στιγμές που θα κοιτάξουμε το iPhone μας για νέες ειδοποιήσεις. Ίσως όμως και πάλι κάτι τέτοιο να μην είναι ότι καλύτερο από κοινωνικής πλευράς ειδικά όταν βρισκόμαστε με φίλους ή με τον έρωτα μας, οι οποίοι -να μη γελιόμαστε- πολύ δύσκολα θα δουν με συμπάθεια το συνεχή έλεγχο της οθόνης του Apple Watch.ΠΗΓΗ