02 Μαΐου, 2015

Η μεσογειακή διατροφή παραμένει κορυφαία στην πρόληψη του καρκίνου

Ναι στα ψάρια που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά
Όπως εξήγησε η κα Σιμοπούλου, το μυστικό των Κρητικών αποδείχθηκε οτι ήταν η συχνή κατανάλωση ψαριών.
Οι κρητικοί έτρωγαν παστές σαρδέλες και ρέγγες πλούσιες σε Ω3, άγρια χόρτα και σαλιγκάρια.Τα σαλιγκάρια της Κρήτης, όπως αποδείχθηκε από έρευνα που έγινε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είχαν περισσότερα Ω3, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την κα Σιμοπούλου, δεν είναι μόνο το ελαιόλαδο που διαφοροποιεί την διατροφή των Κρητικών , αλλά και πολλές άλλες τροφές που δυστυχώς υπάρχουν όλο και πιο σπάνια στο τραπέζι των σημερινών κατοίκων της Κρήτης, με αποτέλεσμα να στερούνται τα πολύτιμα Ω3 και Ω6 .Η Μ. Σκουρολιάκου εξήγησε ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής από ενήλικες και παιδιά στις μεσογειακές χώρες έχει αναφερθεί ότι είναι χαμηλή έως μέση και επηρεάζεται από κοινωνικοοικονομικούς, γονεϊκούς παράγοντες και παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής.Αναφερόμενη στα συμπληρώματα διατροφής ,η Σκουρολιάκου τόνισε πως αποτελούν τροποποιημένα τρόφιμα, λειτουργικά τρόφιμα, συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών ή άλλων ουσιών (π.χ. ένζυμα, φυσικά έλαια) με θρεπτική ή φυσιολογική επίδραση, των οποίων ο σκοπός είναι να συμπληρώνει την κανονική διατροφή.Ωστόσο, η ίδια επισήμανε ότι η
μεσογειακή διατροφή φαίνεται να μειώνει κατά 40% τις επιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και κατά 50% τη θνησιμότητα από την ίδια νόσο.