2 Μαΐου 2015

Πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης αγωγής υγείας για παιδιά από τον ΟΚΑΝΑ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και του δήμους του νομού Λάρισας

Την έναρξη ενός πρωτοποριακού προγράμματος πρόληψης αγωγής υγείας με άμεσους αποδέκτες τα ίδια τα παιδιά, σηματοδότησε η υπογραφή από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ «Ορφέας» κ. Ευαγγελίας Λιακούλη, της προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία των τμημάτων του «Εργαστηρίου Ζωής» στο νεοκλασικό κτήριο επί της οδού Μανωλάκη 9-11Δ στη Λάρισα.

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του εγχείρημα, αφού για πρώτη φορά ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν απευθύνεται με έμμεσο τρόπο στις νεαρές ηλικίες μέσω των εκπαιδευτικών και των γονέων, αλλά φιλοδοξεί να ανοίξει έναν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με την παιδική ηλικία, έχοντας ως εργαλεία τα εικαστικά, τον πολιτισμό και γενικότερα τη δημιουργικότητα.
Μέσα από οκτώ συνολικά εργαστήρια (σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν τα πέντε) τα παιδιά πέραν της ψυχαγωγίας, θα λαμβάνουν και μηνύματα για την πρόληψη, τη βία, την επιθετικότητα, το buling και εν γένει για κάθε μορφή εξάρτησης.
Για πρώτη φορά επίσης, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε παιδιά οι οικογένειες των οποίων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για ιδιωτικά εργαστήρια με αντίστοιχα αντικείμενα.
Τα εργαστήρια που άμεσα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους είναι τα εξής: Συμβουλευτικής - Βιωματικών Εργαστηρίων Ενηλίκων, Θεατρικής Παιδείας, Παραμυθιού, Εικαστικών και Δημιουργικής Γραφής. Επιπλέον είναι εξαιρετικά σημαντική η δυνατότητα που δίνεται στους Δήμους του νομού να συμμετέχουν στα Εργαστήρια με παιδιά της περιοχής τους, ώστε παράλληλα να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα με κοινή θεματολογία και πρακτική, σε ζητήματα πρόληψης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου της προγραμματικής σύμβασης που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ανέρχεται στο ποσό των 80.000 ευρώ.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Την ικανοποίηση και τη χαρά του «που ένα πρωτοποριακό, σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό έργο, για το οποίο όλες οι πλευρές δούλεψαν με υπομονή και επιμονή», ξεκινά με τη στήριξη της περιφέρειας, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
«Είμαστε αρωγοί σε κάθε υγιή προσπάθεια, πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός, και δίνουμε τη δυνατότητα για προσφορά και καινοτομία. Ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας με τις οικογένειες και τους δήμους, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά. Πιστεύουμε ότι είναι ένα πρωτοποριακό, πιλοτικό και εξαιρετικό σχέδιο. Είναι στο χέρι μας να πετύχει και γιατί όχι να διαδοθεί και στις άλλες περιφερειακές ενότητες, αλλά και σε όλη την Ελλάδα