30 Απριλίου 2015

Νέα διαμαρτυρία της ΕΑΣ Πεζών για περικοπές στο ελαιοκομικό πρόγραμμα

Μετά την αρχική διαμαρτυρία για περικοπές κατά 63% του προγράμματος εργασίας του ελαιοκομικού φορέα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Ηρακλείου Κρήτης και σε συνέχεια του δελτίου Τύπου του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της 28ης Απριλίου - το οποίο αναφέρεται στην έγκριση της ενωσιακής χρηματοδότησης των προγραμμάτων εργασίας των ΟΕΦ για την τριετία 2015 έως 2018 – η Ένωση επανέρχεται και καταγγέλλει πως με έκπληξη διαπίστωσε ότι δεν τηρήθηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης που επικαλείται η ανακοίνωση, όπως αριθμός παραγωγών, στρεμμάτων, δέντρων, παραγωγικές εγκαταστάσεις, κ. ά.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετική επιστολή του Προέδρου της κ. Γεώργιου Φραγκιαδουλάκη, προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, είναι χαρακτηριστικό πως η Οργάνωση της Ένωσης Πεζών, με εξαίρεση την περίπτωση της ΑΕΣ Μεραμβέλλου (ΟΕΦ αποτελούμενη από 1.329 παραγωγούς – μέλη), παρά το γεγονός ότι συγρότησε τη μεγαλύτερη Ομάδα Παραγωγών ελαιοκαλλιεργητών από τις 26 εγκριθείσες προτάσεις ΟΕΦ της Περιφέρειας Κρήτης, αποτελούμενη από 677 παραγωγούς – μέλη, εντούτοις υπέστη μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρηματοδότησης (-255%) σε σχέση με την αιτηθείσα. Το ίδιο ισχύει αν ληφθεί υπόψη η έκταση των ελαιώνων (14.438 στρέμματα), που επίσης αποτελεί το μεγαλύτερο μέγεθος μεταξύ των άλλων ΟΕΦ της Περιφέρειας Κρήτης, και όπως αναφέρεται στην επιστολή παρά την σαφή υπεροχή ως προς τα κριτήρια αξιολόγισης, η μείωση χρηματοδότησης σε όλες τις άλλες ΟΕΦ ήταν πολλαπλάσια μικρότερη.

Καταλήγοντας η επιστολή, επισημαίνει ότι οι σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις της Οργάνωσης των Πεζών, αλλά και το μέγεθος της παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου υπερέχουν όλων των άλλων ΟΕΦ της Περιφέρειας, και θεωρώντας άδικη και άνιση την μεταχείριση αυτή ζητείται από τον αν. υπουργό να αναθεωρήσει το ύψος της χρηματοδότησης λαμβάνοντας τα προαναφερθέντα αντικειμενικά κριτήρια.