26 Απριλίου 2015

H ESA εκτοξεύει τον… δορυφόρο του Αιόλου

H ESA ετοιμάζει την εκτόξευση ενός νέου δορυφόρου, ο οποίος θα μπορεί να μελετήσει τη λειτουργία των ανέμων στην Γη με τη χρήση ειδικών λέιζερ. 
Το σχέδιο της ESA φέρει το όνομα Aeolus, δηλαδή Αίολος, όπως θα του άρμοζε άλλωστε, και φέρει ειδική τεχνολογία LIDAR Lazer, που φέρει την ονομασία Aladin. Ο σκοπός της αποστολής αυτής θα είναι να μελετήσει καλύτερα την ατμόσφαιρα και να δει πώς λειτουργεί στον πλανήτη μας, ενώ οι μετρήσεις γίνονται με τον υπολογισμό της υπεριώδους ακτινοβολίας που επιστρέφει από την Γη πίσω στον δορυφόρο.
Αυτή θα είναι μια από τις πρώτες έρευνες που γίνονται με σκοπό να μελετηθεί η λειτουργία των ανέμων σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ τα δεδομένα από την μελέτη της ESA αναμένεται να βοηθήσουν κατά πολύ τις καιρικές προγνώσεις, ενώ θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω μελέτη του φαινομένου της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
ADM-Aeolus
Η προγραμματισμένη εκτόξευση του ειδικά εξοπλισμένου δορυφόρου της ESA θα γίνει το 2016, ενώ το σύστημα Aeolus θα μείνει σε τροχιά για περίπου τρία χρόνια, προτού ολοκληρώσει την αποστολή του.
Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών θα εξαχθούν πολλά συμπεράσματα και θα παραχθούν πολλά χρήσιμα ερευνητικά δεδομένα. Μένει να γίνουν μερικές ακόμα δοκιμές από την ESA και έπειτα το σύστημα θα ετοιμαστεί για την εκτόξευσή του.
ΠΗΓΗ