27 Απριλίου 2015

Πολυνομοσχέδιο με τη μορφή του επείγοντος για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση

νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης.Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν:
-δημοσιονομικά ζητήματα,
-τη φορολογική διοίκηση,
-τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων,
-τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων,
-τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.
"Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες μέρες του Μαΐου ή και, γιατί όχι, στο τέλος Απριλίου. Αυτή είναι η επιδίωξή μας" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίασης της πολιτικής ομάδας διαπραγματευσης.
Η δίκη μας διαπραγματευτική γραμμή θα πρέπει να "κουμπώσει" σε αυτή των δανειστών, πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης.
Εντωμεταξύ, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε μετά τη συνάντηση ότι "μετά από δύο μήνες διαπραγμάτευσης γίναμε σοφότεροι σε θέματα οργάνωσης. Οι Ευρωπαίοι έχουν ένα σύστημα οργάνωσης συμπαγές και μονολιθικό, που αποτελείται από το Eurogroup, το Euro Working Group και τα τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την «πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης» θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό".
Στην απογευματινή σύσκεψη, εκτός του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, πήραν μέρος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς.
Βrussels Group με τηλεδιάσκεψη
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ η τηλεδιάσκεψη του Brussels Group. Στο επίκεντρο βρίσκονται θέματα σχετικά με την ατζέντα των συζητήσεων που θα έχουν εκ του σύνεγγυς την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή με τους επικεφαλής των θεσμών.
Όπως έγραφε το newmoney.gr:
Στις 6.30 το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της νέας ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, λίγες ώρες μετά την αναδιάταξη του οικονομικού επιτελείου και την ανακατανομή ρόλων στα πρόσωπα που θα αναλάβουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Στη σύσκεψη -εκτός των προσώπων που αποτελούν την ομάδα διαπραγμάτευσης- μετέχουν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο γραμματέας της ΚΕ Τάσος Κορωνάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης.
Φυσικά στη σύσκεψη μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος που αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή της ομάδας, καθώς και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.
Στην απογευματινή σύσκεψη αναμένεται να εξεταστεί η διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική ομάδα τις επόμενες ημέρες στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές. Το νέος ορόσημο στις συνομιλίες με τους πιστωτές είναι η 11η Μαϊου οπότε προγραμματίζεται εκ νέου συνεδρίαση του Eurogroup, άρα -επί της ουσίας- οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έχουν στη διάθεσή τους περίπου δέκα μέρες για να συγκροτήσουν ένα σχέδιο συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.

 του Κωστή Πλάντζου