27 Απριλίου 2015

Η ΕΡΤ επιστρέφει (και πάει κόντρα στην DIGEA των καναλαρχών)

Δύο μέρες έμειναν για την ψηφοφορία στη Βουλή αναφορικά με το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιστροφή της ΕΡΤ στους τηλεοπτικούς δέκτες μας – αν και η νέα ΕΡΤ θα έχει αρκετές διαφορές από την «παλιά» ΕΡΤ.

Σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη τον «αντίπαλο» της DIGEA των καναλαρχών, μία ψηφιακή πλατφόρμα δηλαδή ανταγωνιστική προς την DIGEA, η οποία θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό (και πιθανότατα λιγότερο ακριβό) «σπίτι» για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς που σήμερα δεν έχουν άλλη επιλογή από την DIGEA, αν θέλουν να μεταδίδεται το πρόγραμμά τους ψηφιακά.
Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει διαμηνύσει πως η νέα ΕΡΤ θα μεταδίδει ειδήσεις, και όχι προπαγάνδα, θα είναι δηλαδή ένα δημόσιο κανάλι, και όχι ένα κυβερνητικό κανάλι, ενώ θα διατηρήσει τον κοινωνικό και πολιτιστικό της ρόλο, διαθέτοντας το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της για στήριξη εκδόσεων βιβλίων και παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών.
Στη νέα ΕΡΤ μπορούν να επιστρέψουν συνολικά 1.559 εργαζόμενοι, με το μισθολογικό κόστος να κυμαίνεται στα 50-60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τη στιγμή που τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος εκτιμώνται στα 190 εκατομμύρια ευρώ.
Εντύπωση προκαλεί πάντως η αρνητικότατη αντίδραση της ΠΟΣΠΕΡΤ, που έχει ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου που επαναλειτουργεί την ΕΡΤ! Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής», η ΠΟΣΠΕΡΤ επικαλείται το ότι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ θα υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο (ενώ οι δημοσιογράφοι στη σχετική υπουργική απόφαση), όμως το βασικό πρόβλημα που δεν λέγεται είναι ότι σταματά το πελατειακό σύστημα και η συνδιοίκηση της ΕΡΤ από την ΠΟΣΠΕΡΤ. Με τον νέο νόμο δεν μπορεί εκλεγμένος συνδικαλιστής να διορίζεται από την ΠΟΣΠΕΡΤ στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, αλλά θα γίνεται απευθείας εκλογή από τους εργαζόμενους